Jak podawać wino, część I

Istnieją setki odmian, smaków i rodzajów wina. Wiadomo, że smak i aromat wina jest zależny od wielu czynników, m.in.: sposobu uprawy, rodzaju szczepu winogron, ale również warunków atmosferycznych panujących na danym terenie.

 Wino to najpiękniejszy dar bogów dla ludzi – Platon

 

Na czym polega klasyfikacja win

Wina możemy klasyfikować według kilku podstawowych kryteriów. Pierwszym z nich jest oczywiście barwa. Wyróżniamy wina białe, różowe i czerwone.

Kolejny to zawartość cukru. W tym przypadku wina możemy podzielić na:

  • wytrawne o zawartości cukru do 10 g/l,
  • półwytrawne powyżej 10–30 g/l,
  • półsłodkie powyżej 30–60 g/l,
  • słodkie powyżej 60–150 g/l,
  • bardzo słodkie powyżej 150 g/l

Ostatnim czynnikiem decydującym o klasyfikacji wina jest oczywiście zawartość alkoholu. Wyróżniamy:

  • wina słabe — do 10% obj. alkoholu
  • wina średnio mocne — o zawartości od 10 do 14% obj. alkoholu
  • wina mocne — o mocy od 14 do 18% obj. alkoholu
  • tzw. wina wzmacniane, zawierające powyżej 18% obj. etanolu. Etanol ma za zadanie wstrzymać proces fermentacji. Należą do nich m.in.: maderamalagaportosherry.

W jakiej kolejności podawać wina

Często zastanawiamy się w jakiej kolejności powinny być podawane wina. Podstawowa zasada, o której zawsze powinniśmy pamiętać mówi o tym, że: wina białe podajemy przed czerwonymi, wytrawne przed słodkimi, lekkie przed ciężkimi i młode roczniki przed starszymi.

<< WRÓĆ DO LISTY artykułów