Kto z nas nie lubi deserów? Tym razem nasz Szef Kuchni Marian Frankowski przygotował dla Was przepis na sernik dyniowy. Jest puszysty i delikatny… po prostu doskonały!
Sernik dyniowy niewiele różni się od klasycznego, a dodatek puree z dyni sprawia, że ciasto uzyskuje piękny, intensywny kolor. Warto pamietać, by do przygotowania ciasta wybrać odmianę dyni bardziej suchą, a mniej wodnistą. Dzięki temu sernik będzie idealnie kremowy. Do przygotowania sernika dyniowego nasz Szef Kuchni poleca dynię piżmową.
Co kupić?
Sernik dyniowy:
500 g twarogu mielonego
500 g puree z dyni piżmowej (wcześniej dynię należy upiec, zmiksować, przetrzeć przez sito)
280 g cukru pudru
2 jajka
4 żółtka
100 ml oleju
500 ml śmietanki 30%
80 g budyniu śmietankowego
1 łyżeczka tartego imbiru
Spód:
50 g masła
2 opakowania ciasteczek Oreo po 176 g
Sos wiśniowy:
200 g wiśni
50 g miodu
100 ml wódki wiśniówki
50 ml soku pomarańczowego
kardamon (według uznania)
Sposób przygotowania:
Spód: ciasteczka Oreo miksujemy i mieszamy z miękkim masłem. Wykładamy na okrągłą blaszkę śr. 24 cm. Wkładamy na 10 min do zamrażarki.
Sernik: wszystkie składniki przekładamy do blendera i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Wylewamy na spód i pieczemy w temperaturze 160 stopni przez 70 minut.
Pozostawiamy do wystudzenia.
Sos: do rondla wrzucamy wiśnie i pozostałe składniki, gotujemy przez około 4-6 minut. Dodajemy kardamon do smaku.
Sernik kroimy i polewamy sosem wiśniowym.
Other events
















































































































































































.jpg)










































.jpg)

.jpg)





.jpg)



























.jpg)

.jpg)












