Czas na…… deser

Jabłka, śliwki, gruszki i owoce leśne to symbol jesieni. To czas kiedy myślimy o przygotowaniu domowych przetworów. Warto jednak pamiętać, że jabłka, śliwki czy gruszki będą też doskonałymi składnikami deserów. Śliwki stanowią bogactwo witamin, polifenoli, magnezu, potasu i żelaza. A przy tym są niezwykle aromatyczne i zawierają zaledwie 46 kcal w 100 g.

Szef Kuchni Marian Frankowski zdradza przepis na lody z koziego sera, gorące śliwki z miodem i kardamonem. Przepis ten jest bardzo ciekawy i wbrew pozorom niezbyt skomplikowany.

Składniki:

Lody:
200 g koziego twarożku
200 ml śmietanki
100 ml mleka 3,2% 
120 g miodu
gałązka rozmarynu

Śliwki:
500 g dojrzałych śliwek
60 g miodu
szczypta kardamonu

Lody – przygotowanie:
Mleko, śmietankę, miód podgrzewamy dodajemy gałązkę rozmarynu i podgrzewamy przez 5 minut mieszając, ale nie zagotowując. Dodajemy ser kozi i wszystko blendujemy podgrzewając przez 2-3 minuty. Przecedzamy przez sitko i wlewamy do płaskiego pojemnika, który zmieści się nam w zamrażarce.  Przykrywamy folią spożywczą i pozostawiamy do wystudzenia. Umieszczamy w zamrażarce do całkowitego zamrożenia.  Następnie wyjmujemy pojemnik z lodami na ok. 10 minut. Po odczekaniu lody kroimy  w kostkę i  szybko blendujemy w celu napowietrzenia lodów, jednak uważając, żeby lody nie rozmroziły się całkowicie . Po zblendowaniu lody umieszczamy ponownie w zamarniku na około 2-3 h.

Śliwki – przygotowanie:
Śliwki myjemy, usuwamy pestki krojąc na pól. Do rondelka wlewamy miód, wkładamy śliwki i wszystko podgrzewamy przez około 15-20 minut mieszając. Jeżeli śliwki są mało słodkie możemy dodać więcej miodu. Następnie dodajemy kardamon. Ciepłe śliwki przekładamy do pucharków lub ładnych misek/talerzy, nakładamy lody i dekorujemy miętą lub gałązkami rozmarynu. 

Powodzenia.

<< WRÓĆ DO LISTY artykułów