Cudowne Miejsce w Magicznym Zakątku Mazur – zapraszamy!

Kuchnia

Smaki Głęboczek Vine Resort&Spa

Wyjątkowe dziedzictwo kulinarne Pojezierza Brodnickiego oraz bogactwa otaczającej nas przyrody stanowią największą inspirację dla naszej kuchni. Hołd dla tradycyjnych potraw w nowoczesnym wydaniu. Mnogość sezonowych, lokalnych produktów z jednego z najczystszych regionów Polski. Idea Slow Food, królująca na talerzu oraz szacunek, jakim otaczamy każdy produkt, który trafia na stoły naszych Gości.
Zapraszamy do wybitnej Restauracji Morellino.

Zobacz menu

Winnica

Poczuj się jak w sercu włoskiej Toskanii. Od lat prowadzimy uprawę winorośli. Cały obiekt otoczony jest alejkami taki odmian jak Leon Millot, Marechal Foch czy Riesling.

Więcej o naszej Winnicy

Pory roku

Kuchnia Głęboczka jest inspirowana naturą oraz dostępnością sezonowych owoców, warzyw, ziół i grzyby. Wszystko po to, aby nasi Goście mogli w potrawach odnaleźć prawdziwą głębię naturalnych smaków, zapachów i aromatów czterech zmieniających się pór roku. Codziennie sami wypiekamy chleb oraz staramy się, aby w każdym tygodniu funkcjonowała specjalna, sezonowa karta menu. Przygotowujemy także domowe dżemy i marynaty z okolicznych zbiorów oraz tłoczymy na miejscu oliwę.

Szef Kuchni i nasz zespół

Od samego początku naszego Resortu, osobą która kreuje naszą kulinarną filozofię, menu oraz kształt dań jest Szef Kuchni Marian Frankowski. Przez wszystkie lata z wielką dbałością o szczegóły tworzy idealne receptury, dopracowując w każdym detalu połączenia smaków, aromatów i wyjątkowych doznań estetycznych. W karcie menu znaleźć można od lat niezmienione, wyjątkowe Receptury, które kochają nasi stali Goście, jak żurek w chlebie z borowikami, białą kiełbasą i puree ziemniaczanym. Obok nich pojawiają się cyklicznie sezonowe dania gwarantujące nowe kulinarne doznania. Poza Szefem Kuchni, za kulinarnym sukcesem Restauracji Morellino stoi wyjątkowy zespół kucharzy, w dużej mierze złożony z wieloletnich pracowników.

Nasza ekologiczna uprawa

W naszej kuchni królują dania przygotowane także na bazie produktów, które sami uprawiamy. W naszym Ekologicznym Zakątku dojrzewają w pełni naturalnych warunkach m.in. marchewki, słoneczniki, pory, cebula dymka, fasola, sałaty, kapusta, kalafior, dynia, cukinia, rukola, groch, pomidory, buraczki, bób, papryka, rabarbar. Uprawiamy także szałwię, tymianek, rozmaryn, czosnek, koper. Warzywnik otacza malowniczy sad pełen starych odmian jabłoni, gruszy, wiśni i śliwek.

Lokalni dostawcy

Wspieramy także okolicznych rolników i dostawców, korzystając z ich ekologicznych upraw. W naszej karcie królują ryby z ekologicznych wód oraz hodowli znajdujących się na Pojezierzu Brodnickim, oraz sery od lokalnych dostawców. Pojezierze Brodnickie i jego okolice obfituje w zdrowe i ekologiczne uprawy.

Rekomendacja Slow Food

Staramy się harmonijne łączyć tradycję i dziedzicto kulinarne naszego regionu z nurtem fusion. Restauracja Morellino może poszczycić się rekomendacją Slow Food. Jest to organizacja, która skupia osoby zorientowane na ochronę tradycyjnej kuchni tożsamej dla danego miejsca na świecie. Została założona we włoszech w 1986 roku, w manifeście określa swój cel jako: „ochrona prawa do smaku”. Organizacja nawołuje dookrywanie smaków zamiast biernego ich przyjmowania.

Sklep z winami i lokalnymi produktami

Chcemy dzielić się z Gośćmi naszymi lokalnymi skarbami. W Głęboczek Vine Resort&SPA prowadzimy sklepik z lokalnymi produktami oraz z winami z całego świata.W ofercie znajdują się między innymi nasze produkty – jak dżemy, oliwa czy marynaty, ale także kajmaki kujawskie, lokalne herbaty ziołowe, chrzany i sosy z Specjałów spod Strzechy, octy, syropy kwiatowe czy wyroby z gęsiny.

Zobacz nasze lokalne produkty

Atrakcje kulinarne

Kuchnia w Głęboczku to nie tylko wybitne jedzenie, ale także cała filozofia i kultura wspólnego biesiadowania. Zapraszamy na szereg kulinarnych atrakcji jak indywidualne sesje Live Cookingu, Vine Fondue Barrel Bar, Kolację z Winem czy Ekologiczne Śniadania na łonie natury.

Poznaj nasze atrakcje kulinarne