Skip to content

Wszystko co powinniśmy wiedzieć o…dyni

Od kilku lat rośnie popularność dyni, która jest obecna na naszych stołach praktycznie przez całą jesień.  Do Polski dynia trafiła na przełomie XVII i XVIII wieku, a w Europie znana jest już od XVI wieku, gdzie pojawiała się za sprawą hiszpańskich konkwistadorów. Dynia to uniwersalne warzywo o imponującym kształcie, rozmiarze i barwie. Największe okazy uzyskują wagę do 200 kg, choć zdarzają się także znacznie bardziej imponujące. W 2010 roku do księgi rekordów Guinnessa wpisano dynię o wadze 821 kg. Dynia to jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi ona bogactwo wartości odżywczych – zawiera mnóstwo witamin i minerałów, a przy tym ma niewiele kalorii – 100 g miąższu to zaledwie 27 kcal. Dynia to doskonałe źródło beta karotenu, chroniącego przed wolnymi rodnikami – 100 g stanowi połowę dziennego zapotrzebowania osoby dorosłej na witaminy z grupy A. Zawiera także sporo potasu, wapnia, witamin z grupy B i kwasu foliowego. Wzmacnia odporność, obniża poziom cholesterolu, zwiększa przemianę materii. Jadalny jest nie tylko miąższ. Pestki dyni zawierają lecytynę i cynk, co korzystnie wpływa na pracę mózgu. Z kolei olej z pestek dyni ze względu na zawartość witamin i minerałów obniża poziom cholesterolu. Kupując dynię warto zwrócić uwagę na kolor miąższu – im bardziej pomarańczowy, tym więcej zawiera witamin z grupy B i karotenu.

Szef Kuchni hotelu Głęboczek Vine Resort & SPA Marian Frankowski zdradza przepis na zupę krem z dyni z mlekiem kokosowym i prażonymi pestkami dyni:

Czas przygotowania 45 minut
Składniki na 10 porcji:

  • 2 kg dyni, obranej i pokrojonej w kostkę
  • 150 g masła 82%
  • 1 duża cebula, pokrojona w kostkę
  • 2 łyżeczki świeżego imbiru, pokrojonego w plastry
  • 0,5 l mleka kokosowego
  • sok z 1 pomarańczy
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • sól, biały pieprz
  • 1 pęczek świeżej kolendry, umytej i posiekanej
  • 50 g pestek dyni, uprażonych na suchej patelni

Sposób przygotowania:
Garnek nagrzewamy, wrzucamy masło, cebulę, smażymy przez 1 minutę. Dodajemy dynię i smażymy przez około 5 minut. Zalewamy bulionem warzywnym, dodajemy imbir i gotujemy aż dynia będzie bardzo miękka, co chwilę mieszając. Wlewamy mleko kokosowe, sok z pomarańczy i wszystko blendujemy.  Zupę doprawiamy solą i pieprzem. Zupa powinna mieć konsystencję kremu. Zupę wlewamy do talerzy, posypujemy prażonymi pestkami dyni i kolendrą. Życzę smacznego!