Szparagi – kwintesencja wiosny

Szparagi – pyszne, o wyrazistym smaku, uwielbiane przez większość z nas. Białe, zielone, fioletowe. Są niskokaloryczne, lekkostrawne, pełne witamin i minerałów. Sezon na szparagi właśnie się rozpoczął i będzie trwał do końca czerwca.

Białe, zielone, fioletowe – czym się różnią?

Szparagi białe rosną pod ziemią. Są średniej grubości, a ich smak jest łagodny i delikatny. Wymagają obrania przed ugotowaniem, co powoduje, że tracą cenne wartości odżywcze. Na terenie naszego kraju uprawiane są w Wielkopolsce.

Szaragi zielone rosną wysoko ponad ziemią, a dzięki promieniom słońca uzyskują soczysty zielony kolor. Są najcieńsze ze wszystkich odmian, wyraziste w smaku. Co ważne nie wymagają obierania przed gotowaniem, dzięki czemu zachowują mnóstwo składników odżywczych. Są niezwykle popularne we Francji i w Stanach Zjednoczonych.

Szparagi fioletowe uprawiane są głównie we Włoszech i Anglii. Rosną zaledwie kilka centymetrów nad ziemią Mają grubą fioletowo-purpurową łodygę, zawierają mało błonnika i sporo cukrów.

Dlaczego warto jeść szparagi?

Szparagi to bogactwo witamin i minerałów. Są źródłem witaminy C i E, beta karotenu, kwasu foliowego, fosforu, potasu i wapnia, a także asparaginy, błonnika i inuliny. Zawartość beta karotenu korzystnie wpływa na układ krążenia i wzrok. Z kolei asparagina odpowiada za prawidłową pracę nerek. Szparagi są także polecane dla osób na diecie – zwierają tylko 22 kcal w 100 gramach.

Jak przygotować szparagi?

Proces przygotowania szparagów zależy od ich gatunku. Białe należy umyć, obrać i obciąć końcówki (około 2 cm od dołu). Proces gotowania białych szparagów trwa około 15 minut. Z kolei przygotowanie zielonych szparagów jest jeszcze łatwiejsze. Wystarczy odciąć końcówki, a w przypadku młodych i cienkich najlepiej wygiąć szparag, a końcówka sama złamie się w odpowiednim miejscu. Czas gotowania zielonych szparagów wynosi zaledwie 8 minut. Szparagi najlepiej gotować w wysokim i wąskim garnku. Trzeba pamiętać, by główki szparagów wystawały poza linię wody – są bardzo delikatne. Dobrym pomysłem jest związanie szparagów sznurkiem przed gotowaniem. Szparagi to doskonały pomysł na przystawkę, zupę krem, dodatek do omleta lub sałatki.

<< WRÓĆ DO LISTY artykułów