Prawdziwy skarb z Piemontu Eraldo Viberti – Barbera d’Alba

Piemont

To najbardziej zróżnicowany region we Włoszech. I to praktycznie pod każdym względem. Po pierwsze ze względu na położenie – w północnej części słonecznej Italii, z jednej strony otoczony przez łańcuchy Alp Zachodnich, z drugiej przez pasmo Apeninu Liguryjskiego. To prawdziwy raj dla mieszkańców i turystów – morze, jeziora, rzeki i góry są tu na wyciągnięcie ręki Po drugie doskonała kuchnia i uznane na całym świecie wina. Po trzecie dziedzictwo kulturalne – zlokalizowane w Turynie i okolicach liczne pałace, muzea i fortyfikacje, a Canavese zamki, a po czwarte mieszanka różnych kultur za sprawą przybyszów z Afryki Północnej, Chin, Peru, Rumunii, czy Ukrainy.

Piemont – kuchnia i wino

Piemont znany jest jednak przede wszystkim z kuchni i wino. Region ten słynie z białych trufli, nazywanych też piemonckimi. Co roku organizowane są Międzynarodowe Tragi Białej Trufli. Stosunkowo dobrze rozwinięte jest rolnictwo – przede wszystkim uprawy orzechów laskowych, szparagów, papryki, ryżu, produkcja różnych gatunków serów (w tym owczych). Co ciekawe, to właśnie tu w 1986 roku stworzona została organizacja Slow Food, której  głównym celem jest szeroko rozumiana ochrona oraz wspieranie niewielkich regionalnych producentów żywności.

Jeśli chodzi o wielkość produkcji wina to Piemont plasuje się dopiero na 6 miejscu wśród włoskich regionów. Jednak nie o ilość, a jakość chodzi. Piemont kojarzy się jednoznacznie z doskonałymi czerwonymi winami typu Barolo, ale nie należy zapominać, że produkowane są tu też ciekawe białe.

Nasz Sommelier poleca – Eraldo Viberti – Barbera d’Alba

Barbera d’Alba to wino wyjątkowe, wytwarzane w małej rodzinnej winnicy w niewielkiej miejscowości La Morra, niedaleko Santa Maria. Na 6 hektarach uprawiane są 3 szczepy winogron Dolcetto, Nebbiolo i Barbera. Winogrona zbierane są ręcznie, a fermentacja prowadzona jest w stalowych kadziach. Następnie winogrona ze szczepu Barbera trafiają do niewielkich drewnianych beczek, typu barrique i tak przechowywane są przez 20 miesięcy. Dopiero wówczas  wino rozlewane jest do butelek, gdzie dojrzewa w piwnicy producenta przed trafiem do sprzedaży.

Wino Eraldo Viberti – Barbera d’Alba należy do wytrawnych, charakteryzuje się pięknym czerwonym kolorem. Najlepiej podawać je w temperaturze 16-18°C. Doskonale będzie pasowało do dziczyzny, twardych serów dojrzewających, grzybów i carpaccio.

<< WRÓĆ DO LISTY artykułów