Dieta Winna w Głęboczku

Dieta winna – na czym polega jej skuteczność?

W dzisiejszych czasach, zdominowanych przez kult szczupłego ciała i modę na zdrowy styl życia, kolejne diety – cud mnożą się niczym grzyby po deszczu. Niestety, nie wszystkie z nich są skuteczne i korzystne dla zdrowia. Na szczęście, z mnogości dietetycznych opcji każdy może wybrać taką, która będzie odpowiednia dla niego.

 Pij wino na zdrowie

Dla osób, które preferują diety zbilansowane i zdrowe, idealna wydaje się być dieta winna.  Osoby stosujące tę dietę, mogą spożywać wino, zjadać zrównoważone proporcje posiłków, skomponowanych z białka, tłuszczów i węglowodanów. Zaletą tej diety jest chudnięcie bez osłabienia organizmu oraz możliwość stosowania jej  bez ograniczeń czasowych. O tym, że picie wina w czasie pomaga w redukcji wagi, przekonali się badacze z  niemieckiego Forum Wina i Zdrowia. W swoich badaniach wykazali oni, iż spożywanie umiarkowanych ilości wina  nie szkodzi wątrobie człowieka oraz nie zagraża jego zdrowiu czy życiu.

Złota zasada winnej diety: umiarkowanie

W diecie winnej kluczowe jest częste spożywanie niewielkich ilości wina oraz zjadanie zrównoważonych proporcji składników odżywczych w każdym z posiłków. W spożywaniu wina bardzo istotny jest umiar. Dziennie powinno się wypijać – 2 do trzech 3 kieliszków 12% wina o pojemności około 125 ml.

Najzdrowsze jest młode, wytrawne czerwone wino?

Skuteczność tej diety warunkuje wino. Najbardziej wartościowe z punktu widzenia diety są wina młode oraz czerwone. Choć wiele alkoholi to produkty wysokokaloryczne, czerwone wino się do nich nie zalicza. Lampka wytrawnego, czerwonego wina to jedynie około 80 – 90 kcal.  Podczas trwania diety winnej, codziennie spożywa się około 1400-2000 kalorii. Podczas przerw między posiłkami organizm spala tłuszcz. Procyjanidy zawarte w młodych czerwonych winach, wywierają pozytywny wpływ na zdrowie. Takie wino obniża poziom cholesterolu we krwi, wykazuje właściwości antygrzybiczne i antyutleniające. Jest też bogate w liczne składniki mineralne, m.in. wapń, magnez czy potas. Systematyczne picie wina w trakcie trwania diety działa chroniąco na naczynia krwionośne. Ich prawidłowe funkcjonowanie pomaga zadbać o dobrą kondycję serca, mózgu i innych narządów.

Urozmaicone posiłki podnoszą skuteczność diety

Aby podczas diety organizmowi nie brakowało substancji odżywczych, niezbędne jest dodawanie do jadłospisu urozmaiconych składników. Wsparciem dla skutecznej diety winnej może być włączenie w codzienne menu innych produktów zawierających procyjanidy, np. czekolady, jabłek, żurawiny, owoców czy orzechów. Podczas każdego z posiłków serwowany jest kieliszek czerwonego wina. W czasie przerw między posiłkami zalecamy unikania przekąsek, by pozwolić organizmowi na pełne spalanie kalorii. Taka dieta pozwala schudnąć, a przy tym nie obciąża organizmu.

<< WRÓĆ DO LISTY artykułów