Wielkanocne smaki naszego Szefa Kuchni

Zbliżają się Święta Wielkiej Nocy. W Głęboczku doskonale wiemy jak połączyć świąteczną tradycję i relaks. Malownicze krajobrazy, doskonała kuchnia i różnorodność usług w SPA to główne atuty naszego hotelu. Na Wielkanocnym stole nie może zabraknąć jajek, wędlin, pasztetów, białej kiełbasy, babeczek wielkanocnych, czy mazurka. Najczęściej na naszych stołach pojawia się pasztet z królika lub dziczyzny. Tym razem jednak Szef Kuchni Marian Frankowski proponuje pasztet wegetariański, na bazie soczewicy, kaszy jaglanej i ciecierzycy.

Składniki:

1 szklanka czerwonej soczewicy
1/2 szklanki kaszy jaglanej
1 szklanka ugotowanej ciecierzycy
500 g startej marchewki
650-750 ml bulionu warzywnego
3 jajka
100 g cebuli pokrojonej w kostkę
3 ząbki czosnku
1 łyżka startego imbiru
3 łyżki oliwy
3 łyżki masła migdałowego
sól, pieprz, ostra papryka

Przygotowanie:

W garnku rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę, czosnek, marchewkę i imbir. Całość dusimy przez  ok. 10 minut, następnie zalewamy bulionem gotujemy przez 10 minut. Dodajemy soczewicę, kaszę jaglaną i gotujemy przez kolejnych 15 minut, aż soczewica będzie miękka, a bulion zostanie wchłonięty. Całość należy wystudzić i przełożyć do blendera. Następnie dodajemy ciecierzycę, sól, pieprz, ostrą paprykę, masło migdałowe i wszystko miksujemy. Na koniec dodać jajka, w razie potrzeby doprawić i wszystko jeszcze raz zmiksować. Tak przygotowaną masę przekładamy do blaszki keksowej wyłożonej papierem pergaminowym.  Pieczemy przez ok. 1 godzinę w temperaturze 170 stopni C.
Życzę smacznego!

<< WRÓĆ DO LISTY artykułów