Smak jesieni – gruszki

Jesienią w szczególny sposób powinniśmy zadbać o zdrową i doskonale zbilansowaną dietę, pełną warzyw i owoców. Najlepiej sezonowych, lokalnych, by dostarczyć naszemu organizmowi mnóstwo witamin i mikroelementów. Gruszki to niewątpliwie jeden z najbardziej rozpoznawalnych smaków jesieni. Soczyste i aromatyczne. Są nie tylko zdrowe, ale również doskonale smakują.

Dlaczego warto jeść gruszki?

Właściwości i wartości odżywcze gruszek są znane i cenione od wieków. W Europie, do której trafiły ze starożytnej Persji i antycznej Grecji, uprawiane są z powodzeniem od XVII wieku. Obecnie szacuje się, że dostępnych jest od 30 do 60 odmian tych owoców, a do najbardziej popularnych należą faworytka, konferencja, bonkreta williamsa, komisówka. Średniej wielkości gruszka ma około 60 kcal. Owoc ten to prawdziwe bogactwo składników mineralnych i witamin. Zawiera potas, magnez, fosfor, wapń, sód, żelazo, witaminy – A, C, PP i z grupy B,a także jod i brom. Gruszki to również źródło kwasów owocowych – jabłkowego i cytrynowego – oraz węglowodanów, pektyny, błonnika i olejków eterycznych. Warto wiedzieć, że im bardziej dojrzały owoc tym większa zawartość w nim cukrów.

Gruszki – dobre dla zdrowia

Zdrowotne właściwości gruszek znane są od wieków. W medycynie ludowej napar z gruszek z powodzeniem stosowano w walce z przeziębieniem i bólem głowy. Pieczone owoce polecane są z kolei w dolegliwościach układu trawiennego. Zawarty w gruszkach jod odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie tarczycy, natomiast brom ma pozytywny wpływ na pracę mózgu.

Gruszki doskonale nadają się do przygotowywania zup i kremów. Stanowią świetny dodatek do pieczonych mięs, sałatek z serami pleśniowymi i ciast. Można z nich przyrządzać wyśmienite dżemy i aromatyczne nalewki.

W karcie menu Restauracji Morellino znajdziecie gruszki w niecodziennym wydaniu. Nasz Szef Kuchni poleca jesiotra z czarną soczewicą, gruszką, gorgonzolą i zielonymi warzywami. Zapraszamy!

<< WRÓĆ DO LISTY artykułów