Karnawałowe menu – czym zaskoczyć gości?

Rozpoczął się karnawał – czas balów i przyjęć, czas hucznego świętowania Nowego Roku, ale przede wszystkim czas spotkań ze znajomymi i szampańskiej zabawy. Rozpoczęcie karnawału następuje oficjalnie w Dniu Trzech Króli. Jednak większość społeczeństwa za rozpoczęcie karnawału uznaje początek Nowego Roku. Organizacja udanego przyjęcia karnawałowego to niełatwe zadanie. Odpowiednio dobrana muzyka i doskonałe grono przyjaciół nie wystarczą.

O czym więc warto pamiętać zapraszając gości na karnawałowe przyjęcie?

 Jednym z ważniejszych elementów jest ciekawe menu. Na takie okazje wprost idealnym rozwiązaniem jest przygotowanie bufetu z przekąskami. Warto postawić na lekkie i oryginalne przekąski. Ważny jest nie tylko ich smak i różnorodność, ale również forma podania. Przygotowując dania na karnawałowy bufet warto przestrzegać kilku wskazówek:

  • aby serwowane przekąski były urozmaicone, by każdy z zaproszonych gości znalazł coś dla siebie
  • aby można było je zjeść na stojąco, najlepiej bez użycia noża
  • aby oprócz zimnych przekąsek pojawiło się jakieś lekkie danie na ciepło i oczywiście deser.

Szef Kuchni zdradza przepis na tatar z półgęska z sałatką owocową z kolendrą

Składniki dla 4 osób:

  • półgęsek 350 g
  • oliwa z oliwek 50 ml
  • gruszka 1 szt.
  • jabłko 1 szt.
  • ananas 250 g
  • sok z cytryny 1 łyżka
  • świeża kolendra, posiekana 1 łyżeczka
  • pieprz czarny,  świeżo mielony

Sposób przygotowania:
Półgęsek drobno kroimy (usuwamy wędzona skórę), doprawiamy świeżo mielonym pieprzem i  połową potrzebnej oliwy. Owoce myjemy, obieramy i kroimy w bardzo drobną kostkę. Doprawiamy sokiem z cytryny, kolendrą i oliwą z oliwek. Tatar możemy wzbogacić grzankami z białego pieczywa a także konfiturą ze śliwek.

<< WRÓĆ DO LISTY artykułów