Kurczak kukurydziany – idealny pomysł na obiad dla całej rodziny
18 / 05 / 2018
Tym razem nasz Szef Kuchni Marian Frankowski zdradza przepis na kurczaka kukurydzianego z kaszą bulgur, czarną soczewicą, suszonymi pomidorami i groszkiem cukrowym. Ten pomysł na obiad przypadnie do gustu całej rodzinie!
Dlaczego kurczak kukurydziany?
Jest to specjalnie hodowana odmiana kurczaków, karmionych paszą o 50% zawartości kukurydzy. Kurczaki te są nieco mniejsze, ale ich mięso należy do dużo delikatniejszych jest bardzo soczyste.
Kurczak kukurydziany / kasza bulgur / czarna soczewica / suszone pomidory / groszek cukrowy
Składniki na 4 porcje:
Kurczak:
4 szt. piersi kurczaka kukurydzianego z kostką
sól, pieprz, olej, tymianek
Kasza:
120 g kaszy bulgur
120 g czarnej soczewicy
1 cebula
bulion warzywny
sól, masło
Warzywa:
suszone pomidory w oleju
groszek cukrowy
Emulsja z kolendry:
100 ml oliwy
1 pęczek kolendry
szczypta soli
Sos
1-2 kg korpusów drobiowych lub skrzydełek
200 g cebuli
olej, 1 łyża masła
Wykonanie:
Emulsja
Oliwę podgrzewamy do 80 stopni. Dodajemy pokrojoną kolendrę. Odstawiamy na 20 minut. Blendujemy, solimy, przecedzamy przez gazę.
Kurczak
Pierś kurczaka oprószamy solą i pieprzem, opiekamy na patelni, dodajemy kilka gałązek świeżego tymianku. Następnie pieczemy w piekarniku 6-7 minut w temperaturze 160 stopni.
Kasza
Cebulę kroimy w kostkę, wkładamy do 2 rondli. Podsmażamy dodając do jednego rondla kaszę bulgur, a do drugiego czarną soczewicę. Zalewamy bulionem i gotujemy. Na koniec solimy, dodajemy po 1 łyżce masła.
Sos
Z korpusów, skrzydełek drobiowych i cebuli robimy sos demi glace (polecam zrobić więcej a następnie zamrozić w mniejszych porcjach). Korpusy, skrzydełka pieczemy w 200 stopniach na złoty kolor. Cebulę kroimy i podsmażamy, dodajemy upieczone korpusy, zalewamy wodą i gotujemy przez około 4-6 godzin. Cedzimy i odparowujemy sos. Dodajemy sól i pieprz, a na koniec zimne masło.
Sposób podania
Kurczaka kroimy na pół, warzywa podgrzewamy, wszystko układamy na talerzu, dodajemy kilka łyżek sosu by oblepiły kaszę, skrapiamy emulsją z kolendry i gotowe. Życzymy smacznego!