Magiczne Święta Bożego Narodzenia

Magiczne Święta Bożego Narodzenia

Boże Narodzenie – zapach choinki, przyprawy do pierników, czas refleksji i spotkań w rodzinnym gronie. Każdy z nas ma swoje wspomnienia związane ze Świętami… Dla jednych to czas błogiego lenistwa, dla innych aspekt religijny. Najważniejsze, by spędzić ten czas z najbliższymi. Niech tegoroczne Święta będą chwilą oddechu od codzienności i stresu, a radosne wspomnienia niech pozostaną na zawsze w pamięci tych, z którymi je spędzisz.

Tym razem polecamy przepis Szefa Kuchni Głęboczek Vine Resort&SPA na sandacza / kaszę pęczak / suszone owoce/ słone orzechy włoskie.

Sandacz, kasza pęczak, owoce suszone, słone orzechy włoskie

Składniki na 4 porcje:
120 g po 4 szt. fileta z sandacza
50 g masła klarowanego
sól
Kasza:
150 g kaszy pęczak
40 g suszonej żurawiny
40 g suszonych śliwek
40 g rodzynek
200 ml białego wina
50 g masła
sól
bulion warzywny
3 gwiazdki anyżu
Orzechy:
50 g orzechów włoskich łuskanych
1 łyżka miodu
50 ml białego wina
sól
Do dekoracji cytryna.

Przygotowanie:
Sandacza solimy, smażymy od strony skóry, a  następnie dosmażamy przekładając na drugą stronę. Kaszę pęczak płuczemy. Owoce moczymy w 100 ml białego wina przez około 30 minut. W rondlu rozgrzewamy masło, wkładamy kaszę i podsmażamy przez minutę. Zalewamy białym winem, redukujemy. Zalewamy bulionem kaszę  gotujemy przez 15 minut. Po tym czasie dodajemy namoczone owoce razem z białym winem, anyżem i gotujemy przez kolejnych 10 minut. Doprawiamy odrobiną soli. Przed serwowaniem pamiętajmy o wyciągnięciu anyżu gwiazdkowego.
Orzechy prażymy w piecu przez 5 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. W rondlu rozgrzewamy miód dodajemy orzechy i podgrzewamy przez 1 minutę, następnie dodajemy białe wino, odrobinę soli morskiej i redukujemy przez 2-3 minuty.

Podawanie:
Na środku talerza układamy kaszę z owocami, sandacza wykładamy na kaszę, całość posypujemy słonymi orzechami i gotowe. Życzymy powodzenia i smacznego!

#BożeNarodzenie #Christmas #foodie #przepisszefakuchni #sandacz

<< WRÓĆ DO LISTY artykułów