Sandacz – bogactwo witamin i minerałów
18 / 05 / 2018
Sandacz
Sandacz jest rybą słodkowodną, drapieżną. Mięso sandacza jest delikatne i stanowi doskonałe źródło kwasów omega-3 oraz białka. Ma stosunkowo niską zawartość tłuszczu. To doskonała propozycja dla osób dbających o zdrowie i piękną sylwetkę.
Dlaczego warto jeść sandacza?
Mięso sandacza to bogactwo witamin i mikroelementów. Stanowi źródło kwasów omega-3, które wspierają pracę układu krążenia i pomagają zwalczyć cholesterol. Sandacz to także skarbnica selenu, który wpływa na poprawę odporności organizmu. Zawartość witamin A i E pozytywnie oddziaływuje na stan włosów, skóry i paznokci – stają się mocniejsze i pełne blasku. Zaledwie 100 gramów sandacza pokrywa aż 143% dziennego zapotrzebowania na witaminę D, której dobroczynne działanie na nasz organizm jest nieocenione. Witamina D ma szerokie zastosowanie – korzystnie wpływa na stan skóry, wzmacnia kości, a także zapobiega rozwojowi chorób układu krążenia, cukrzycy, raka i depresji.
Jak przygotować sandacza?
Szef Kuchni Marian Frankowski zdradza przepis na sandacza z puree ziemniaczanym i sosem z ogórków.
Sandacz, puree ziemniaczane, sos z ogórków
Składniki na 4 porcje:
Sandacz:
- 130-150 g x 4 szt. filet z sandacza
- 8 szt. krewetek 16/20, surowych obranych z ogonkiem
- 50 g masła
- olej
- sól, pieprz,
- kilka gałązek tymianku
Puree:
- 1-2 kg ziemniaków
- 50 g masła
- 50 ml śmietanki 30%
- sól, pieprz
Sos ogórkowy:
- 1 ogórek świeży
- 2 ogórki kiszone
- 2 ogórki konserwowe
- 1 ziemniak
- 1 mała cebula
- 50 g masła
- bulion warzywny
- kilka gałązek kopru
- sól, pieprz biały
Warzywa:
- 1 szt. brokułów
- pistacje
Wykonanie
Sandacz:
Flety z sandacza przyprawiamy, smażymy od strony skóry, następnie przewracamy i dodajemy krewetki, masło i tymianek. Smażymy polewając masłem.
Puree z ziemniaka:
Ziemniaki myjemy, nie obieramy, układamy na blachę i pieczemy w 180 stopniach 40-60 minut aż będą miękkie. Pozostawiamy na ok. 10 minut, obieramy i przecieramy prze z sito. W rondlu rozpuszczamy masło ze śmietanką, zagotowujemy. Dodajemy do przetartych ziemniaków, mieszamy, doprawiamy solą, gałką muszkatołową.
Sos:
Warzywa kroimy w kostkę, podsmażamy cebulę i ziemniaka dodajemy ogórki, całość polewamy bulionem i gotujemy pod przykryciem aż ziemniaki będą miękkie. Dodajemy koper, miksujemy, przecieramy przez sito. Doprawiamy, a gęstość sosu regulujemy bulionem. Przed podaniem polecam dodać 1 łyżkę masła podczas podgrzewania sosu.
Warzywa
Brokuł dzielimy na części. Wrzucamy do wrzątku, gotujemy 1-2 min. Pistacje prażymy na patelni lub w piekarniku przez 2-3 minuty, kruszymy.
Puree, sandacza, krewetki układamy na talerzu, dodajemy brokuły, posypujemy pistacjami,
polewamy sosem. Życzę smacznego!