Sandacz – bogactwo witamin i minerałów

Sandacz

Sandacz jest rybą słodkowodną, drapieżną. Mięso sandacza jest delikatne i stanowi doskonałe źródło kwasów omega-3 oraz białka. Ma stosunkowo niską zawartość tłuszczu. To doskonała propozycja dla osób dbających o zdrowie i piękną sylwetkę. 

Dlaczego warto jeść sandacza?

Mięso sandacza to bogactwo witamin i mikroelementów. Stanowi źródło kwasów omega-3, które wspierają pracę układu krążenia i pomagają zwalczyć cholesterol. Sandacz to także skarbnica selenu, który wpływa na poprawę odporności organizmu. Zawartość witamin A i E pozytywnie oddziaływuje na stan włosów, skóry i paznokci – stają się mocniejsze i pełne blasku. Zaledwie 100 gramów sandacza pokrywa aż 143% dziennego zapotrzebowania na witaminę D, której dobroczynne działanie na nasz organizm jest nieocenione. Witamina D ma szerokie zastosowanie – korzystnie wpływa na stan skóry, wzmacnia kości, a także zapobiega rozwojowi chorób układu krążenia, cukrzycy, raka i depresji. 

Jak przygotować sandacza?

Szef Kuchni Marian Frankowski zdradza przepis na sandacza z puree ziemniaczanym i sosem z ogórków.

Sandacz, puree ziemniaczane, sos z ogórków

Składniki na 4  porcje:

Sandacz:

  • 130-150 g x 4 szt. filet z sandacza
  • 8 szt. krewetek 16/20, surowych obranych z ogonkiem
  • 50 g masła
  • olej
  • sól, pieprz,
  • kilka gałązek tymianku

 Puree: 

  • 1-2  kg ziemniaków
  • 50 g masła
  • 50 ml śmietanki 30%
  • sól, pieprz

Sos ogórkowy:

  • 1 ogórek świeży
  • 2 ogórki kiszone
  • 2 ogórki konserwowe
  • 1 ziemniak
  • 1 mała cebula
  • 50 g masła
  • bulion warzywny
  • kilka gałązek kopru
  • sól, pieprz biały

Warzywa:

  • 1 szt. brokułów
  • pistacje

 Wykonanie

Sandacz:

Flety z sandacza przyprawiamy, smażymy od strony skóry, następnie przewracamy i dodajemy krewetki, masło i tymianek. Smażymy polewając masłem.

Puree z ziemniaka:

Ziemniaki myjemy, nie obieramy,  układamy na blachę i pieczemy w 180 stopniach 40-60 minut aż będą miękkie. Pozostawiamy na ok. 10 minut, obieramy i przecieramy prze z sito. W rondlu rozpuszczamy masło ze śmietanką,  zagotowujemy. Dodajemy do przetartych ziemniaków, mieszamy, doprawiamy solą, gałką muszkatołową.

Sos:

Warzywa kroimy w kostkę, podsmażamy cebulę i ziemniaka dodajemy ogórki, całość  polewamy bulionem i gotujemy pod przykryciem aż ziemniaki będą miękkie. Dodajemy koper, miksujemy, przecieramy przez sito. Doprawiamy, a gęstość sosu regulujemy bulionem. Przed podaniem polecam dodać 1 łyżkę masła podczas podgrzewania sosu.

Warzywa

Brokuł dzielimy na części. Wrzucamy do wrzątku, gotujemy 1-2 min.  Pistacje prażymy na patelni lub w piekarniku przez 2-3 minuty, kruszymy.

Puree, sandacza, krewetki układamy na talerzu, dodajemy brokuły, posypujemy pistacjami,

polewamy sosem. Życzę smacznego!

 

<< WRÓĆ DO LISTY artykułów