Porto – Miasto i Wino

Porto – klimatyczne miejsce

Porto położone jest w północnej części Portugalii, nad Oceanem Atlantyckim, nad rzeką Douro, a nazwa ta oznacza „port”. Porto zachwyca niesamowitą atmosferą, gościnnością mieszkańców i zabytkowymi budynkami zdobionymi niebieskimi kaflami nazywanymi azulejos, na których umieszczona jest mozaika lub namalowany obraz. Miasto słynie z  pieśni Fado, doskonałej kuchni i wina Porto.

Porto – doskonałe wino

Porto to portugalskie wino wzmacniane, słodkie lub półsłodkie o zawartości alkoholu od 18 do 22%. Produkowane w rejonie północnej Portugalii, z winogron zbieranych w dolinie rzeki Douro. Możemy wyróżnić kilka rodzajów Porto – tawny, ruby, vintage, reserve, late bottled vintage i vintage. W zależności od odmiany wino to może mieć barwę od ciemnoczerwonej do słomkowej.  Niezmienny dla wszystkich rodzajów Porto jest aromat korzennych przypraw, dębu i wanilii. Porto doskonale sprawdzi się jako aperitif (podawane w temperaturze ok. 12°C. Natomiast schłodzone do temperatury 18°C będzie idealnym uzupełnieniem deseru.

Nasz Sommelier poleca

  • Wino Graham’s 10 Years Old Tawny Port

To portugalskie wino wzmacniane stanowiące doskonałą mieszankę win młodszych, gwarantujących świeżość i starszych zapewniających bogactwo aromatów. W smaku wyczuwalne są aromaty orzechów, bakalii, konfitur czereśniowych i przypraw. Będzie doskonale pasowało do deserów czekoladowych i owocowych. Najlepiej smakuje podane w temperaturze 18 °C

  • Wino – Graham’s Late Bottled Vintage Port

To wino słodkie i ciężkie. Powstaje z trzech szczepów winogron – Tinta Barroca , Tinta Roriz, Touriga Nacional. W skrócie nazywane jest LBV. Wino to dojrzewa w beczkach od czterech do sześciu lat, dopiero później trafia do butelek. Większość owoców pozostaje w dębowych beczkach w trakcie leżakowania, dlatego też wino to nie wymaga dekantacji.  Graham’s LBV Port to wino niefiltrowane, w związku z tym, może spokojnie poleżeć dobrych kilka lat. To doskonały pomysł na prezent.

<< WRÓĆ DO LISTY artykułów