Najlepsze wino na upalne lato? Vinho verde soalheiro alvarinho 2015

Vinho Verde, czyli zielone wino powstaje z winogron zbieranych przed osiągnięciem pełnej dojrzałości. Wcześniejsze zbiory gron pozwalają niwelować skutki niesprzyjających warunków atmosferycznych.

Vinho Verde produkowane są przede wszystkim ze szczepów Loureiro, Arinto, Alvarinho, Avesso, Trajadura, oraz czerwonych – Vinhão i Alvarelhão.Vinho Verde najlepiej pić świeże, czyli takie, które mają od 8 do 18 miesięcy. Vinho Verde jest idealne na lato – będzie fantastyczne jako aperitif, doskonale będzie komponować się także z lekkim sałatkami, rybami i owocami morza. Najlepiej podawać je schłodzone – o temperaturze 6-8° C.

Soalheiro

Soalheiro to pierwsza marka wina Alvarinho w regionie Melgaço, w północnej części Portugalii. Region ten otoczony jest przez góry, a opady, temperatura i słońce tworzą idealne warunki do produkcji najlepszej jakości winogron. W regionie króluje Vinho Verde i biała odmiana winogron Alvarinho. W 1974 roku João Antonio Cerdeira zasadził na tym terenie pierwszą winorośl Alvarinho, a w 1982 roku stworzył markę Alvarinho w Melgaço – Soalheiro.

Nasz sommelier poleca vinho verde soalheiro alvarinho 2015

To wino intensywne i niezwykle eleganckie. Powstaje w 100% z winogron ze szczepu Alvarinho, pochodzących z niewielkich winnic zlokalizowanych w regionie Melgaco.

Soalheiro oznacza po prostu słoneczne miejsca. Vinho Verde Soalheiro Alvarinho 2015 charakteryzuje się piękną cytrusową barwą i intensywnymi tropikalnymi nutami. Jest świeże, owocowe, lekkie i doskonale zrównoważone. W smaku wyczuwalne są nuty jabłek i brzoskwiń. Będzie idealnie komponowało się z owocami morza i daniami z ryb i drobiu. Latem sprawdzi się jako aperitif. Najlepiej smakuje podane w temperaturze 4-7°.

<< WRÓĆ DO LISTY artykułów