Veneto i jej Amarone
18 / 05 / 2018
Wenecja Euganejska (Veneto) to region położony w północno-wschodniej Italii, niedaleko od jednego z najbardziej romantycznych miast na świecie – Werony. Region ten od północy graniczy z Austrią, od wschodu z regionem Friuli-Wenecja Julijska, od południa z Emilią-Romanią, a od zachodu z Trydentem-Górną Adygą i Lombardią. Veneto słynie z przepięknych zabytków, produkcji wina, serów, upraw owoców i turystyki, a do najczęściej odwiedzanych miejsc należą Wenecja, Werona i jezioro Garda.
Amarone
Amarone to jedno z najbardziej uznanych na świecie włoskich win. Produkowane jest w regionie Veneto, a nazwa wina jest jednocześnie nazwą apelacji DOCG Amarone della Valpolicella. Amarone powstaje z lokalnych szczepów winogron – Corvina, Rondinella, Molinara, Oseletta, Negrara, Dindarella oraz Sangiovese i Teroldego. Co ciekawe, winogrona do produkcji Amarone poddawane są procesowi appassimento. Appassimento polega na podsuszaniu winogron, tak, by skoncentrować w nich zawartość cukru i osiągnąć wyższą zawartość alkoholu. Po winobraniu winogrona układane są w specjalnych drewnianych skrzyniach lub na słomianych matach i co najmniej do 1 grudnia są suszone. Wino Amarone dojrzewa w dębowych beczkach co najmniej przez 3 lata, a Amarone Riserva nawet 4.
Nasz Sommelier poleca
- Amarone Clasicco della Valpolicella Morar Valentina Cubi 2004
Amarone Clasicco della Valpolicella Morar Valentina Cubi 2004 to wino wyjątkowe. Produkowane jest z trzech szczepów winogron – Corvina, Rondinella i Molinara. Charakteryzuje się głęboką, rubinową barwą. Jest niezwykle aromatyczne, a w smaku wyczuwalne są wiśnie, czerwone owoce, nuty czekolady cynamonu i wanilii. Doskonale będzie komponowało się z dziczyzną, grillowanym stekiem z sosem demi glas lub serem Gorgonzola. Najlepiej podawać je w temperaturze 16-18°C.