Jabłka – samo zdrowie na talerzu

Jabłka – samo zdrowie na talerzu

Jabłka należą do najbardziej popularnych owoców, a ich smakiem możemy delektować się przez cały rok. Najlepsze są oczywiście jesienią. Są nie tylko smaczne, ale też zdrowe. Można je jeść na wiele sposobów. Doskonale smakują  surowe, gotowane i pieczone. Istnieje ponad 7500 różnych odmian jabłek, a wśród nich dostępne są deserowe, stołowe i przeznaczone do gotowania.

Jabłka w kuchni – jak stosować?

Jabłka można przyrządzać na wiele sposobów, a jedynym ograniczeniem jest nasza wyobraźnia. Odmiany deserowe, do których należą m.in.: delikates, rubin, ligol doskonale smakują w postaci surowej. Sprawdzą się jako przekąska, składnik sałatek i surówek. Są twarde, soczyste i słodkie. Z kolei do gotowania i pieczenia najlepsze będą antonówka, reneta itp., czyli jabłka kwaśne. Stosunkowo szybko się rozgotowują, są więc idealne do przyrządzania ciast, musów i przetworów. 

Odmiany typu cortland i idared to jabłka stołowe, słodko-kwaśne i pełne aromatu. Są uniwersalne, ponieważ doskonale smakują zarówno surowe, jak i gotowane, czy pieczone. Warto pamiętać, że najwięcej błonnika i pektyn znajduje się w surowych owocach. 

Jabłka – źródło witamin i mikroelementów

Jabłka są źródłem witamin z grupy B, E, K, D oraz retinolu i likopenu. Zawierają dużą ilość błonnika roślinnego, a dodatkowo posiadają niski indeks glikemiczny. Właściwości zdrowotne jabłek są nieocenione. 

5 powodów, dla których warto jeść jabłka

Pektyny zawarte w jabłkach wspierają walkę z cholesterolem i wzmacniają szkliwo, zapobiegając próchnicy. Zawarte w jabłkach przeciwutleniacze zapobiegają przedwczesnemu starzeniu skóry. Natomiast kwercetyna zawarta w jabłkach uszczelnia żyły i tętnice, a także utrudnia osadzanie się w nich cholesterolu. Jabłka pomagają schudnąć – są niskokaloryczne (średnio ok. 40 kcal w 100 g), usprawniają proces trawienia i hamują apetyt. 

Szef Kuchni poleca

W Restauracji Morellino, w hotelu Głęboczek Vine Resort&SPA warto spróbować łososia z zielonym jabłkiem, śledziem i kwaśną śmietaną lub szarlotki własnego wypieku podawanej z lodami cynamonowymi.

 

<< WRÓĆ DO LISTY artykułów