Przepis na chłodnik. Idealna zupa na lato!

Latem, zwłaszcza w upalny dzień, większość z nas nie ma ochoty na gotowanie, a tym bardziej jedzenie kalorycznych potraw. Zdecydowanie częściej wybieramy lekkie sałatki. Jedną ze sprawdzonych i doskonałych propozycji na obiad jest chłodnik. Chłodnik znany jest nie tylko w Polsce. Hiszpańskie gazpacho, bułgarski tarator, czy turecki cacik… Chłodnik można przyrządzać na wiele sposobów. Jedno jest pewne przygotowanie tej zupy jest niezwykle proste, a do tego jest niezwykle pożywna i doskonale smakuje. Szef Kuchni Marian Frankowski zdradza przepis na chłodnik warzywny w kalarepie.

Chłodnik warzywny w kalarepie

Składniki na 4 porcje

  • 4 szt. kalarepy
  • 800 ml kefiru lub maślanki
  • 200 g świeżego ogórka
  • 100 g rzodkiewki
  • 1 pęczek cienkiego szczypioru
  • ocet z kwiatów bzu (dostępny w „Ekologia  spod Strzechy”)
  • szczawik  zajęczy lub kilka listków szczawiu
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

Kalarepę myjemy, ścinamy górę, drążymy. Rzodkiewki i ogórka kroimy w drobną kostkę lub ścieramy na tarce; szczypior kroimy drobno. Mieszamy z kefirem, octem i solą. Ewentualnie dodajemy odrobinę cukru pudru. Pozostawiamy na ok. 1-2 godziny w lodówce. Dodajemy kilka listków szczawika, wlewamy do kalarepy , dekorujemy i gotowe.

Życzymy smacznego!

<< WRÓĆ DO LISTY artykułów