Przepis na chłodnik. Idealna zupa na lato!
18 / 05 / 2018
Latem, zwłaszcza w upalny dzień, większość z nas nie ma ochoty na gotowanie, a tym bardziej jedzenie kalorycznych potraw. Zdecydowanie częściej wybieramy lekkie sałatki. Jedną ze sprawdzonych i doskonałych propozycji na obiad jest chłodnik. Chłodnik znany jest nie tylko w Polsce. Hiszpańskie gazpacho, bułgarski tarator, czy turecki cacik… Chłodnik można przyrządzać na wiele sposobów. Jedno jest pewne przygotowanie tej zupy jest niezwykle proste, a do tego jest niezwykle pożywna i doskonale smakuje. Szef Kuchni Marian Frankowski zdradza przepis na chłodnik warzywny w kalarepie.
Chłodnik warzywny w kalarepie
Składniki na 4 porcje
- 4 szt. kalarepy
- 800 ml kefiru lub maślanki
- 200 g świeżego ogórka
- 100 g rzodkiewki
- 1 pęczek cienkiego szczypioru
- ocet z kwiatów bzu (dostępny w „Ekologia spod Strzechy”)
- szczawik zajęczy lub kilka listków szczawiu
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Kalarepę myjemy, ścinamy górę, drążymy. Rzodkiewki i ogórka kroimy w drobną kostkę lub ścieramy na tarce; szczypior kroimy drobno. Mieszamy z kefirem, octem i solą. Ewentualnie dodajemy odrobinę cukru pudru. Pozostawiamy na ok. 1-2 godziny w lodówce. Dodajemy kilka listków szczawika, wlewamy do kalarepy , dekorujemy i gotowe.
Życzymy smacznego!