Czy dieta bogata w ryby jest zdrowa?

Dieta bogata w ryby jest niewątpliwie korzystna dla zdrowia, a jesiotr to jedna z najsmaczniejszych ryb. Mięso jesiotra jest niezwykle delikatne i co ważne dla wielu osób, zawiera bardzo małą ilość ości. Jesiotr ma dużo wartości odżywczych i mikroelementów. Zawiera m.in.: fosfor, potas, witaminę A,  kwas foliowy i lizynę (sprzyjającą wchłanianiu wapnia). Rybę tę można przyrządzać na wiele sposobów. Doskonale smakuje smażona, pieczona, grillowana, czy marynowana. Już wkrótce jesiotra będzie można spróbować w Restauracji Morellino w Głęboczku. Jesiotra do naszej restauracji dostarcza Pan Ryszard Szczepaniak ze stawów Sugajana, oddalonych zaledwie 8 km od hotelu. Pan Ryszard to prawdziwy pasjonat, prowadzący hodowlę ryb zgodnie z zasadami, dzięki temu mamy pewność, że ryby są smaczne i świeże. Tym razem nasz Szef Kuchni zdradza przepis na jesiotra z puree z pieczonych ziemniaków, zielonymi warzywami i sosem. 

Jesiotr, puree z pieczonych ziemniaków, zielone warzywa, zielony  sos

Składniki na 4  porcje:

Ryba: 

  • 4 filety z jesiotra, około 120-150 g każdy
  • 150 g masła
  • sól, pieprz

 Puree:

  • 1-2 kg ziemniaków
  • 50 g masła
  • 50 ml śmietanki 30%
  • sól

 Warzywa:

  • 300 g zielonych warzyw
  • 50 g masła
  • sól

 Sos:

  • 100 g szpinaku
  • 100 g zielonego groszku
  • 1 pęczek kopru
  • 1 szalotka
  • 50 ml białego wina
  • 50-100 ml wywaru rybnego
  • 1 łyża masła
  • sól, pieprz

 Wykonanie:

Jesiotr:

Jesiotra przyprawiamy solą i pieprzem, gotujemy na parze przez około 7 minut. Następnie na patelni rozpuszczamy masło i smażymy  na małym ogniu  przez kolejne 2 minuty. 

Puree z ziemniaka:

Ziemniaki myjemy, nie obieramy, układamy na blachę i pieczemy w 180 stopniach przez 40-60 minut aż będą miękkie. Pozostawiamy na około 10 minut, następnie obieramy i przecieramy przez sito. W rondlu rozpuszczamy masło ze śmietanką,  zagotowujemy. Dodajemy do przetartych ziemniaków, mieszamy, doprawiamy solą.

Warzywa:

Warzywa zielone blanszujemy we wrzątku, a później hartujemy w wodzie  z lodem.Osuszamy, gotujemy przez chwilę w maśle. Przyprawiamy do smaku. 

Sos:

Szalotkę kroimy w kostkę, podsmażamy na oleju, dodajemy wino i smażymy przez 1-2 minuty na ogniu. Dodajemy groszek, szpinak i wywar rybny. Całość gotujemy przez 3-4 minuty na małym ogniu. Następnie blendujemy, przecieramy, podgrzewamy do 80 stopni, dodajemy zimne masło i przyprawiamy. Należy uważać, by nie przegrzać  sosu, bo straci zielony kolor. Wszystko układamy na talerzu, polewamy sosem, dekorujemy listkami kolendry. Życzę smacznego!

 

<< WRÓĆ DO LISTY artykułów