Czy dieta bogata w ryby jest zdrowa?
18 / 05 / 2018
Dieta bogata w ryby jest niewątpliwie korzystna dla zdrowia, a jesiotr to jedna z najsmaczniejszych ryb. Mięso jesiotra jest niezwykle delikatne i co ważne dla wielu osób, zawiera bardzo małą ilość ości. Jesiotr ma dużo wartości odżywczych i mikroelementów. Zawiera m.in.: fosfor, potas, witaminę A, kwas foliowy i lizynę (sprzyjającą wchłanianiu wapnia). Rybę tę można przyrządzać na wiele sposobów. Doskonale smakuje smażona, pieczona, grillowana, czy marynowana. Już wkrótce jesiotra będzie można spróbować w Restauracji Morellino w Głęboczku. Jesiotra do naszej restauracji dostarcza Pan Ryszard Szczepaniak ze stawów Sugajana, oddalonych zaledwie 8 km od hotelu. Pan Ryszard to prawdziwy pasjonat, prowadzący hodowlę ryb zgodnie z zasadami, dzięki temu mamy pewność, że ryby są smaczne i świeże. Tym razem nasz Szef Kuchni zdradza przepis na jesiotra z puree z pieczonych ziemniaków, zielonymi warzywami i sosem.
Jesiotr, puree z pieczonych ziemniaków, zielone warzywa, zielony sos
Składniki na 4 porcje:
Ryba:
- 4 filety z jesiotra, około 120-150 g każdy
- 150 g masła
- sól, pieprz
Puree:
- 1-2 kg ziemniaków
- 50 g masła
- 50 ml śmietanki 30%
- sól
Warzywa:
- 300 g zielonych warzyw
- 50 g masła
- sól
Sos:
- 100 g szpinaku
- 100 g zielonego groszku
- 1 pęczek kopru
- 1 szalotka
- 50 ml białego wina
- 50-100 ml wywaru rybnego
- 1 łyża masła
- sól, pieprz
Wykonanie:
Jesiotr:
Jesiotra przyprawiamy solą i pieprzem, gotujemy na parze przez około 7 minut. Następnie na patelni rozpuszczamy masło i smażymy na małym ogniu przez kolejne 2 minuty.
Puree z ziemniaka:
Ziemniaki myjemy, nie obieramy, układamy na blachę i pieczemy w 180 stopniach przez 40-60 minut aż będą miękkie. Pozostawiamy na około 10 minut, następnie obieramy i przecieramy przez sito. W rondlu rozpuszczamy masło ze śmietanką, zagotowujemy. Dodajemy do przetartych ziemniaków, mieszamy, doprawiamy solą.
Warzywa:
Warzywa zielone blanszujemy we wrzątku, a później hartujemy w wodzie z lodem.Osuszamy, gotujemy przez chwilę w maśle. Przyprawiamy do smaku.
Sos:
Szalotkę kroimy w kostkę, podsmażamy na oleju, dodajemy wino i smażymy przez 1-2 minuty na ogniu. Dodajemy groszek, szpinak i wywar rybny. Całość gotujemy przez 3-4 minuty na małym ogniu. Następnie blendujemy, przecieramy, podgrzewamy do 80 stopni, dodajemy zimne masło i przyprawiamy. Należy uważać, by nie przegrzać sosu, bo straci zielony kolor. Wszystko układamy na talerzu, polewamy sosem, dekorujemy listkami kolendry. Życzę smacznego!