Apulia – królestwo czerwonego wina

Apulia (Puglia)  to region położony w południowo-wschodnich Włoszech, otoczony Morzem Adriatyckim na wschodzie i Morzem Jońskim na zachodzie. Apulia to stosunkowo długi i wąski region, który słynie z produkcji wina i oliwy. Łagodny, ciepły klimat i żyzne gleby tworzą idealne warunki do uprawy winorośli. Według różnych źródeł winnice w regionie Apulia zajmują powierzchnię od 100 do 250 tysięcy hektarów. Apulia słynie przede wszystkim z produkcji czerwonych win (m.in.: Primitivo, Negroamaro, czy Nero di Troia), choć białe, rześkie i świeże powstające ze szczepów Verdeca,  Bianco d’Alessano, Malvasia, Trebbiano oraz Bombino Bianco także zyskały uznanie wśród koneserów.

Primitivo di Manduria

Szczep ten jest uprawiany w Apulii już od XVIII wieku. Smak czerwonego wina z primitivo zależy od dojrzałości użytych winogron. Co ciekawe, primitivo to odmiana, która charakteryzuje się nierównym dojrzewaniem owoców – w jednym gronie mogą być one wysuszone na rodzynki, przejrzałe i zielone, zupełnie niedojrzałe. Niektórzy winiarze decydują się na winifikację wszystkich owoców jednocześnie, inni z kolei preferują ręczny zbiór wybranych gron, trwający nawet do kilku tygodni. W winie produkowanym z gron uprawianych w chłodniejszym klimacie wyczuwalne są nuty czerwonych owoców, a w cieplejszym – jagód, anyżu i pieprzu. Smak wina zależy również od momentu zbioru owoców, długości fermentacji i maceracji, a także ewentualnego starzenia w beczkach. Czerwonym winom produkowanym ze szczepu primitivo zarzucany jest zbyt wysoki poziom alkoholu (16%). Wcześnie dojrzewająca odmiana Primitivo di Manduria, typowa dla Półwyspu Salentyńskiego, jest spokrewniona ze szczepem California Zinfandel.

Nasz Sommelier poleca – Primitivo di Manduria, Paolo Leo

Wino Primitivo di Manduria, Paolo Leo charakteryzuje się niezwykle ciemną, intensywną czerwoną barwą. Wyczuwalne są aromaty dojrzałych śliwek i jagód, z odrobiną czarnego pieprzu i lukrecją.  Wino to jest doskonale zbalansowane. Czerwiec to zdecydowanie początek sezonu grillowego, a. wino Primitivo di Manduria, Paolo Leo będzie idealnie komponować się z mięsnymi daniami z grilla ze słodkim sosem barbeque.

<< WRÓĆ DO LISTY artykułów