Czekolada – afrodyzjak idealny
18 / 05 / 2018
Czekolada – uwielbiana niemal przez wszystkich. Za smak i zapach. Od wieków uważana jest za jeden z afrodyzjaków. Według przeprowadzonych badań czekolada korzystnie wpływa na układ nerwowy, a zawarty w niej magnez poprawia koncentrację. Spożywanie czekolady poprawia nastrój i powoduje uwalnianie serotoniny, nazywanej także hormonem szczęścia. Oczywiście najzdrowsza jest gorzka, zawierająca minimum 70% miazgi kakaowej. Czekolady nie może zabraknąć podczas romantycznego wieczoru we dwoje. Tym razem zdradzamy przepis naszego Szefa Kuchni Mariana Frankowskiego na mus czekoladowy.
Mus z ciemnej czekolady, cytrynowe mascarpone, kruszonka orzechowa
Składniki na 8-10 porcji:
Mus:
- 200 g czekolady min. 70 %
- 400 g ubitej śmietanki 30 lub 36%
- 100 g śmietanki 30%
Mascarpone:
- 150 g śmietanki 30%
- 200 g serka mascarpone
- 2-4 łyżki cukru pudru
- 1 cytryna (skórka, sok)
Kruszonka:
- 40 g orzechów laskowych
- 30 g orzechów włoskich
- 60 g mąki pszennej
- 50 g cukru
- 25 g masła
Wykonanie:
Mus
Czekoladę rozpuszczamy w mikrofali lub w kąpieli wodnej. Śmietankę podgrzewamy do wrzenia i wlewamy do rozpuszczonej czekolady, całość dobrze mieszamy. Do ciepłej masy dodajemy ubitą śmietankę. Wylewamy do foremek silikonowych i zamrażamy. Po zamrożeniu wyciągamy z foremek.
Mascarpone
Ubijamy śmietankę. Dodajemy mascarpone, cukier puder, sok i skórkę z cytryny. Ubijamy na wolniejszych obrotach, aż do połączenia składników. Jeżeli masa jest zbyt kwaśna dodajemy więcej cukru pudru.
Kruszonka
Orzechy wysypujemy na blaszkę i pieczemy w piekarniku w temperaturze około 180 stopni przez 10 minut. Po tym czasie orzechy przesypujemy do ściereczki i usuwamy skórkę. Orzechy miksujemy na mąkę. Otrzymaną mąkę z orzechów łączymy z pozostałymi składnikami. Następnie, tak przygotowaną masę rozkładamy cienko na blaszce i pieczemy przez 15 minut w temperaturze 180 stopni. Po wystudzeniu, kruszymy. Na talerzu układamy mascarpone, mus czekoladowy, i posypujemy kruszonką. Całość dekorujemy owocami. Życzymy smacznego!