Szampan czy wino musujące – czym powitać Nowy Rok

Sylwester to szczególny czas. Świętujemy pożegnanie starego, a jednocześnie powitanie Nowego Roku. Często zastanawiamy się w jaki sposób uczcić tę wyjątkową noc w roku. Czy wybrać wino musujące, czy raczej bardziej odpowiedni na tę okazję będzie szampan?

Z badań wynika, że coraz częściej wybieramy jednak szampana. Dlaczego? Szampan kojarzy się powszechnie ze świętowaniem i luksusem. Nazwę swą zawdzięcza regionowi w północno-wschodniej Francji, Szampanii. Nazwa szampan została zastrzeżona w 1911 roku.  Oznacza to, że wina musujące powstałe na innym niż Szampania terenie, nawet jeśli zostały wyprodukowane przy użyciu metody szampańskiej, nie mogą nazywać się szampanami.

Szampan jest produkowany bez sztucznego nasycania napoju dwutlenkiem węgla. Dwutlenek węgla tworzy się w nim na skutek naturalnego procesu dojrzewania wina w butelkach. Do butelek nalewa się młode, nie do końca przefermentowane wino, a następnie przechowuje się lekko pochylone w stronę korka butelki w piwnicach, w stałej temperaturze 3-5 °C.

Co jeszcze odróżnia szampana od win musujących? Oprócz określonego obszaru uprawy (region Szampanii), gęstość winorośli, ręczny zbiór winogron, dokładne ich wyciskanie następujące zaraz po zbiorze i fermentacja wina zachodząca w butelkach.

Dobre wino musujące możemy kupić już za kilkadziesiąt złotych. Jednak gdy świętujemy wyjątkową okazję, a do takich należy przecież noc sylwestrowa, warto dołożyć drugie i cieszyć się smakiem oryginalnego produktu z Szampanii.

Warto podkreślić, że szampan z roku na rok zyskuje na popularności. A za tą wyjątkowością kryje się najwyższa jakość trunku. 

<< WRÓĆ DO LISTY artykułów