Święta wokół stołu – odkryj przepis Szefa Kuchni na krem z buraków
18 / 05 / 2018
Boże Narodzenie to wyjątkowy czas w ciągu roku. Każdy z nas ma mnóstwo wspomnień związanych ze Świętami. Zapach choinki i pieczonych pierników, blask kominka, prezenty, śnieg i pierwsza gwiazdka na niebie…
Prawdziwe Święta jednak zawsze kojarzą się z najbliższymi, rodzinną atmosferą i wyśmienitym jedzeniem.
Tym razem nasz Szef Kuchni Marian Frankowski przedstawia autorski przepis na krem z pieczonego buraka. To doskonały pomysł na jedną z potraw na wigilijnym stole, ale także alternatywa na grudniowy obiad w rodzinnym gronie.
Krem z pieczonego buraka / kozi ser / słonecznik
Składniki na 4-5 porcji:
- 1 kg buraczków (nasz Szef Kuchni zawsze wybiera te z gospodarstw ekologicznych, bo są bardzo aromatyczne i słodkie)
- 100 g czerwonej cebuli pokrojonej w kostkę
- 50 ml czerwonego wina
- 2-3 ząbki czosnku pokrojonego w kostkę
- 50 ml oleju słonecznikowego
- 1 pęczek kolendry
- 1/2 łyżeczki majeranku
- czerwony ocet winny
- sól, pieprz, miód
- 1 litr bulionu jarzynowego
- 150 g koziego sera twarogowego
- 50 g słonecznika
1 łyżka oleju słonecznikowego
Wykonanie:
Buraczki myjemy, wkładamy do blaszki, zawijamy folią aluminiową i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok. 1,5 godziny. Następnie wyjmujemy je z piekarnika, obieramy ze skórki i kroimy na mniejsze kawałki. W garnku rozgrzewamy tłuszcz, podsmażamy cebulę, a następie przez chwilę czosnek. Dodajemy czerwone wino, które powinno odparować, a następnie przygotowany bulion i buraczki. Gotujemy przez 10-15 minut. Dodajemy ocet winny, miód, pieprz, sól, pokrojoną świeżą kolendrę (uwaga – kilka listków pozostawiamy do dekoracji). Miksujemy na puree, jeżeli krem jest za gęsty dodajemy więcej bulionu. Doprawiamy do smaku. Słonecznik prażymy przez ok. 4- 5 minut na patelni z dodatkiem oleju słonecznikowego. Z koziego sera robimy małe kulki, które możemy obtoczyć w pokrojonej drobno świeżej kolendrze. Zamiast octu winnego możemy dodać sok z cytryny i pomarańczy. Zupę nalewamy do talerza, posypujemy słonecznikiem i kulkami koziego sera. Dekorujemy listkami kolendry. Życzymy smacznego!