sałata z kozim serem

Wiosna w pełni, więc czas na lekkie dania, pełne witamin. Tym razem Szef Kuchni Marian Frankowski zdradza przepis na sałatę z kozim serem.

Składniki dla 4 osób:
kozi ser 200 g ( ja użyłem sera koziego z gospodarstwa Nad Arem, Kerzliny)
mieszanka sałat 200 g
figi 4 szt.
maliny świeże 100 g
zredukowany sos balsamiczny 50 ml
oliwa z oliwek  50 ml
grzanki  z chleba razowego (lub innego ulubionego pieczywa)
Dodatkowo:
puder z oliwek (czarne oliwki wkładamy do piekarnika 80 stopni na 15 godzin, po tym czasie blendujemy oliwki na puder)

Przygotowanie:
Sałaty mieszamy ze zredukowanym sosem balsamicznym i oliwą z oliwek. Z pieczywa usuwamy  skórki, skrapiamy oliwą. Kozi ser kroimy na części, układamy na pieczywie i  zapiekamy w piecu przez 3-4 min w temperaturze 180 stopni. Na talerzu układamy sałatę, figę przekrojoną, maliny i zapieczony ser z grzankami. Posypujemy pudrem z czarnych oliwek. Życzę smacznego!

<< WRÓĆ DO LISTY artykułów