Côtes-du-rhône Belleruche Rouge – czerwone wino na lato

Dolina Rodanu to drugi region winiarski we Francji pod względem ilości produkowanego wina. Region ten leży w dolinie rzeki Rodan i zlokalizowany jest od Lyon aż po Awinion.

Początki uprawy winorośli w Rodanie sięgają 600 roku p. n.e. Obecnie winorośle uprawiane są na obszarze blisko 72.000 ha. Co roku w Côtes-du-Rhône powstaje ponad 3,5 mln hektolitrów wina.

W północnej strefie regionu, na stromych, tarasowych zboczach uprawiane są głównie szczepy białe – Marsanne, Viognier i Roussanne, oraz czerwony Syrah. Natomiast w południowej części regionu, na glebach piaszczysto-żwirowych dominują uprawy czerwonych odmian winorośli – Grenache, Syrah, Cinsaut i białych – Bourboulence, Roussanne, Grenache i Clairette. W ostatnich latach w regionie Côtes-du-Rhône coraz bardziej popularne stają się biodynamiczne uprawy winorośli.

Winnica maison chapoutier

Pokora i determinacja – te dwa słowa najtrafniej opisują winnicę Maison Chapoutier. Winnica została założona w 1808 roku przez Pana Polydor Chapoutier. Początkowo uprawiał on winorośle, a następnie rozpoczął produkcję win i zajął się ich dystrybucją. Rodzina Chapoutier niezwykłą wagę przywiązuje do naturalnej równowagi. Ich motto to: „Fac et Spera” – Do and Hope. Cierpliwość do natury, która przewodniczy i odwaga winiarza, który obserwuje, wybiera i pomaga. Michel Chapoutier od 1990 roku zarządza rodzinną posiadłością.

Nasz sommelier poleca côtes-du-rhône belleruche rouge

Côtes-du-Rhône Belleruche Rouge to wino czerwone, niezwykle lekkie i doskonale zrównoważone. Charakteryzuje się mocnym czerwonym kolorem, z intensywnymi fioletowymi refleksami. To doskonałe połączenie dwóch szczepów winogron – Grenache (60%) i Syrah (40%), uprawianych na zróżnicowanym podłożu – od gleb wapiennych, po gliniaste i aluwialne. Dzięki temu winogrona zyskują różnorodne aromaty i garbniki.

Wino to przez kilka miesięcy dojrzewa w beczkach dębowych. Côtes-du-Rhône Belleruche Rouge jest lekkie i owocowe. W smaku wyczuwalne są dojrzałe śliwki, maliny, porzeczki, jagody i cynamon. Będzie doskonale komponować się z pieczonymi potrawami i grillowanymi mięsami.

<< WRÓĆ DO LISTY artykułów