3 sprawdzone przepisy na lemoniadę
18 / 05 / 2018
Lemoniada
Lemoniada to najlepszy orzeźwiający napój. Jest idealna na upalny, letni dzień. Stanowi doskonałe połączenie słodkiego i kwaśnego smaku. Zawiera sporą dawkę witamin i szybko gasi pragnienie. Co ciekawe, jak podaje pismo Medical Times z 1846 roku, w XIX wieku nazywana była nektarem lub perskim sorbetem, a stosowaną ją jako lekarstwo. Lemoniada najlepiej smakuje schłodzona. To prawdziwy hit lata. Polecamy!
Odkryj 3 przepisy na orzeźwiającą lemoniadę
Klasyczna lemoniada
- 1,5 l wody
- 4 cytryny
- około 5 łyżek cukru trzcinowego
- opcjonalnie mięta
Sposób przygotowania:
Wyciskamy sok z trzech cytryn, a czwartą kroimy w plasterki, do dekoracji. Wodę schładzamy, słodzimy i mieszamy drewnianą łyżką (aż cukier się rozpuści). Dodajemy sok z wyciśniętych cytryn. Całość dekorujemy plasterkami cytryny i opcjonalnie listkami mięty.
Lemoniada z różowym grejpfrutem i rozmarynem
- 250 ml zimnej wody
- 2 czerwone grejpfruty
- 2 łyżki miodu
- 4 gałązki świeżego rozmarynu
Sposób przygotowania:
Do około 50 ml wody dodać 3 gałązki rozmarynu, dodać miód i zagotować aż powstanie syrop rozmarynowy. Syrop ostudzić, wycisnąć sok z grejpfrutów. Sok z grejpfrutów wlać do dzbanka, dodać syrop rozmarynowy, całość uzupełnić 200 ml wody i gotowe. Można udekorować świeżym rozmarynem i kruszonym lodem.
Lemoniada arbuzowa
- 500 g arbuza (bez skóry i pestek)
- 500 ml wody mineralnej
- 1 szklanka soku z cytryny
- 3 łyżki cukru trzcinowego
- około 10 kostek lodu
- świeża mięta do dekoracji
Sposób przygotowania:
Arbuza kroimy w kawałki, wrzucamy do blendera i miksujemy. Do dzbanka wlewamy wodę, dodajemy sok z cytryny i cukier. Całość mieszamy, aż cukier się rozpuści. Następnie wszystkie składniki łączymy, dodajemy kostki lodu, świeżą miętę i gotowe.
Cukier można zastąpić miodem, syropem z agawy lub stewią.