Słoneczne Stellenbosch – centrum wina w RPA

Stellenbosch

Stellenbosch to niezwykle malowniczy region zlokalizowany na południowo-wschodnim krańcu kontynentu afrykańskiego, około 50 km od Kapsztadu. Nazywane jest także Eikestad – Miastem Dębów. Region położony jest nad Zatoką False, wśród łańcuchów górskich Cederberg. Uprawie winorośli sprzyja klimat zbliżony do śródziemnomorskiego – ciepły, morski o chłodnych i deszczowych zimach i suchych, gorących latach oraz zróżnicowane gleby (blisko 50 różnych gatunków, w tym aluwialne, piaszczyste, granitowe, ilaste). Uprawiane są tu liczne odmiany winogron. Białe – chenin blanc, sauvignon blanc, chardonnay, cape riesling, colombard, semillon, a wśród czerwonych – cabernet sauvignon, pinotage, merlot, shiraz. Dziś region Stellenbosch słynie przede wszystkim produkcji doskonałych win.

Chenin Blanc

To biała odmiana winorośli, początkowo uprawiana we Francji, w Andegawenii (Anjou), w Dolinie Loary. Pierwsze wzmianki o tej odmianie winogron sięgają IX wieku. Wina produkowane z winogron pochodzących ze szczepu Chenin Blanc charakteryzują się kwiatowymi i owocowymi aromatami, lekką kwasowością, a w smaku wyczuwalne są delikatne miodowe nuty, jabłka, gruszki, pigwa, brzoskwinie, ananas, melon, a nawet mango i marakuja. Chenin blanc należy do odmian uniwersalnych. Doskonale sprawdzi się przy produkcji win wytrawnych, ale także musujących, czy deserowych. Obecnie Chenin Blanc należy do jednej z najbardziej rozpoznawalnych odmian winorośli na świecie. Uprawiana jest między innymi we Francji, RPA, Kalifornii, Argentynie, Chile, Australii, Kanadzie i Hiszpanii.

Nasz Sommelier poleca
Ken Forrester Chenin Blanc Reserve 2016 Stellenbosch, Afryka Południowa

Ken Forrester Chenin Blanc Reserve 2016 Stellenbosch to wino wyjątkowe. Wytrawne, białe, ze złotymi refleksami. Produkowane z winogron ze starych krzewów odmiany Chenin Blanc. Wino to jest niezwykle aromatyczne. W smaku wyczuwalne są melon, jabłko, miód i karmel oraz delikatne nuty dębu i wanilii. Ken Forester Chenin Blanc Reserve  jest doskonale zrównoważone, pełne i dojrzałe. Idealnie będzie komponować się z rybami, potrawami z kurczaka, owocami morza Najlepiej smakuje podawane w temperaturze 10°C.

<< WRÓĆ DO LISTY artykułów