Sezon na… szparagi

Rozpoczął się sezon na szparagi. Szparagi znane są z wielu pozytywnych właściwości. Są nie tylko zdrowe, ale także doskonale smakują. Szef Kuchni hotelu Głęboczek Vine Resort&SPA zdradza przepis na 

tagliatelle, z zielonymi szparagami, bobem i oliwą truflową

Składniki na 4 porcje:

  • 400 g makaronu tagliatelle (świeżego lub mrożonego)
  • 1 pęczek małych zielonych   szparagów
  • 200 g bobu drobnego
  • 4 jajka  w koszulce
  • 50 ml oliwy truflowej
  • 150 g masła 
  • pęczek pokrojonej natki pietruszki 
  • parmezan tarty
  • sól, pieprz do smaku

 

Przygotowanie:

Usuwamy  zdrewniałe części zielonych szparagów przez złamanie końcówek, myjemy i osuszamy. Bób myjemy i gotujemy  w słonej wodzie. Czas gotowania bobu zależy od jego jakości wielkości, więc należy uważać, bo młody bób potrzebuje czasami zaledwie 1-2 minut po wrzuceniu do wrzątku. Bardzo drobny, młody bób nie wymaga  obierania z łupiny.  W garnku zagotowujemy wodę, wrzucamy jajka na 2-3 minuty aby otrzymać żółtko w środku płynne. Wyciągamy jajka i w tej samej wodzie gotujemy makaron przez 2-3 minuty.
Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy zielone szparagi i smażymy przez ok. 3-4 minuty, dodajemy ugotowany bób i smażymy przez kolejne 2 minuty. Następnie doprawiamy pieprzem i solą do smaku. 
Makaron odcedzamy polewamy oliwą truflową i mieszamy. Wykładamy na talerze, dodajemy bób i szparagi. Posypujemy natką pietruszki i parmezanem. Na koniec dodajemy jajka w koszulce.

<< WRÓĆ DO LISTY artykułów