Przedstawiamy przepis naszego Szefa Kuchni na doskonały crème brûlée z malinami
18 / 05 / 2018
Chcecie się dowiedzieć jak przygotować doskonały crème brûlée z malinami? Sprawdźcie przepis naszego Szefa Kuchni Mariana Frankowskiego:
Składniki na 5-6 porcji:
- 400 ml śmietanki 30% lub 36%
- 5 żółtek
- 100 g cukru
- 1/2 laski wanilii
- 40 szt. świeżych malin
- Świeża mięta do dekoracji
- cukier brązowy do karmelizowania
Przygotowanie:
Śmietankę wlewamy do rondla, dodajemy przeciętą wzdłuż, na pół laskę wanilii. Całość należy zagotować i odstawić aby przestygła. Żółtka ucieramy z cukrem. Śmietankę przecedzamy przez sitko i dodajemy powoli do żółtek z cukrem, tak, aby nie wytworzyć piany. Do porcelanowych kokilek (pamiętajmy aby były szerokie i niskie gdyż warstwa kremu powinna wynoście około 2-3 cm) wkładamy maliny i zalewamy kremem. Jeżeli wytworzy się pianka podczas mieszania kremu należy ją zdjąć łyżką. Wstawiamy do kąpieli wodnej (czyli do blaszki należy wlać wody do połowy wysokości kokilek) i pieczemy w temperaturze 160 stopni przez 35 minut. Gotowy krem powinien być delikatny, lekko ścięty. Wstawiamy do lodówki do wystudzenia. Gdy jest już zimny wysypujemy cukier brązowy i karmelizujemy przy pomocy palnika lub w piekarniku z funkcją grilla z włączoną górną grzałką. Dekorujemy świeżymi malinami i miętą. Życzymy smacznego!
#foodie #slowfood #przepisszefakuchni #cremebrulee #maliny