Bądź fit na wiosnę

Wiosna to idealny moment na rozpoczęcie diety oczyszczającej. Często w okresie tzw. przesilenia wiosennego czujemy się zmęczeni, miewamy problemy z koncentracją lub po prostu brakuje nam energii. Przyczyną takiego stanu rzeczy może być stres, ale także brak niezbędnych substancji odżywczych w organizmie. Wówczas warto zafundować sobie odpoczynek i pomyśleć o zdrowej diecie. Przede wszystkim bogatej w witaminy i minerały, których mogą nam dostarczyć owoce i warzywa. Z pewnością już po kilku dniach poczujemy się pełni sił i energii. Trzeba jednak pamiętać, by taką dietę stosować z rozsądkiem, najlepiej pod okiem profesjonalisty.

Przepis na sałatę z buraczków, rzodkiewki i zielonych szparagów

Szef Kuchni Hotelu Głęboczek Vine Resort&SPA poleca przepis na lekką i smaczną sałatkę z buraków.

Sałatka  z buraczków, rzodkiewki i zielonych szparagów

Składniki dla 4 osób:
Burak czerwony 200 g
Burak żółty 200 g
Rzodkiewka 200 g

Szparagi zielone świeże 8 szt.
Sos do sałatki:
Oliwa z oliwek 150 ml

Woda niegazowana 60 ml
Orzechy: włoskie, pinii po 50 g
Świeży imbir starty 1 łyżeczka
Miód – 1 łyżka
sól, pieprz do smaku
Ulubione zioła: kolendra, koper, natka pietruszki, bazylia
   
Przygotowanie:
Buraczki obieramy, rzodkiewkę dokładnie myjemy. Następnie kroimy na bardzo cienkie plastry nożem a najlepiej na krajalnicy lub na specjalnej tarce do szatkowania warzyw.  Każde warzywo  kroimy do oddzielnej miski. Sporządzamy sos, do wody dodajemy imbir, miód, sól, pieprz i wszystko blendujemy. Dodajemy stopniowo oliwę do powstania sosu. Następnie dodajemy ulubione pokrojone zioła, uprażone na patelni, drobno pokrojone orzechy i  całość mieszamy. Do każdego warzywa dodajemy sos i ponownie mieszamy.  Wstawiamy do lodówki na około pół godziny i ponownie mieszamy. Buraczki i rzodkiewkę układamy  na talerzu w dowolnej kompozycji. Dekorujemy pokrojonymi wzdłuż szparagami. Smacznego!

<< WRÓĆ DO LISTY artykułów