Pączki ziemniaczano-dyniowe: przepis na kujawskie smaki

Kujawy urzekają malowniczymi krajobrazami, tradycją i ukrytymi zabytkami. W każdym regionie Polski możemy odkrywać charakterystyczne smaki.

Tradycyjna kuchnia kujawska bazowała na przydomowych hodowlach drobiu – głównie kaczek i gęsi, darach jezior i rzek, czyli rybach słodkowodnych i produktach pochodzących z upraw rolniczych – zbóż, warzyw. W kujawskiej kuchni można odnaleźć elementy nawiązujące do kuchni wielkopolskiej, kaszubskiej, kociewskiej i pałuckiej. Kuchnia Kujaw odznacza się prostotą i wykorzystaniem naturalnych, regionalnych produktów. Na Kujawach dużą popularnością cieszy się żurek, czarnina, gęsina, kluski ziemniaczane, czy pączki ziemniaczano-dyniowe.

Dlaczego warto spróbować pączków ziemniaczano-dyniowych?

Kujawskie pączki ziemniaczano-dyniowe przygotowywane są wyłącznie z produktów pochodzenia naturalnego, dzięki czemu charakteryzują się wyśmienitym smakiem, lekkością i puszystością. Już w czasach przedwojennych gospodynie wykorzystywały dynie i ziemniaki do przygotowywania słodkich wyrobów. Dynia i ziemniaki powodują, że ciasto jest wilgotne i dłużej świeże.

Przepis na pączki ziemniaczano-dyniowe powstał w czasach, gdy jajka i mąka były stosunkowo drogie i trudno dostępne. Gospodynie postanowiły więc wykorzystać produkty łatwo dostępne w regionie – ziemniaki i dynie i z nich przygotowywać pączki.

Najważniejsze przy wyrobie pączków było dobrze wyrobione ciasto i zachowanie odpowiedniej kolejności dodawania składników, a przecier dyniowy nadawał im pomarańczową barwę i pozwalał na zachowanie świeżości na dłużej. Pączki ziemniaczano-dyniowe są niezwykle miękkie i puszyste. Nadziewane konfiturą z dzikiej róży i obtoczone w cukrze pudrze smakują wybornie.

Przepis na pączki ziemniaczano-dyniowe

Składniki na około 60 sztuk pączków:

  • 1 kg ugotowanych ziemniaków
  • 1 kg mąki pszennej
  • 10 dag drożdży
  • 5 jajek
  • 2 łyżki spirytusu
  • 250 ml przecieru dyniowego (najlepiej z dyni hokkaido)
  • 0,5 szklanki cukru
  • 200 g margaryny
  • konfitura do nadziewania (najlepsza jest z róży)
  • cukier puder do obtoczenia pączków
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

Ugotowane, jeszcze gorące ziemniaki należy przepuścić przez praskę. Dodajemy drożdże, ubite wcześniej jajka z cukrem, mąkę, mus dyniowy, spirytus i całość łączymy. Na koniec dodajemy rozpuszczoną margarynę. Tak przygotowane ciasto odstawiamy na około godzinę. Po połączeniu wszystkich składników formujemy pączki, nadziewamy je konfiturą z dzikiej róży i smażymy na rozgrzanej patelni z obu stron i gotowe!

<< WRÓĆ DO LISTY artykułów