Rioja – więcej niż wino

Rioja to jeden z najważniejszych regionów winiarskich. Region ten leży w północnej części Hiszpanii, w okolicach Logrono, wzdłuż rzeki Ebro, w bezpośrednim sąsiedztwie gór Kantabryjskich. W regionie Rioja znajduje się ponad 500 winnic, nazywanych po hiszpańsku bodegas.

Apelacja Rioja dzieli się na 3 podregiony – Rioja Alta (leży w górze rzeki), Rioja Alavesa oraz Rioja Baja (największa część Rioja w dole rzeki Ebro). Na etykietach win z Rioja znaleźć można trzy oznaczenia – Crianza, Reserva lub Gran Reserva, które są przyznawane w zależności od długości procesu starzenia wina. Z winogron ze szczepów Tempranillo i Grenache wytwarzane są to doskonałe wina czerwone. Wina z tego regionu należą do najbardziej znanych na świecie.

Winnica BAIGORRI

Winnica BAIGORRI zlokalizowana jest w miejscowości Samaniego, u podnóża gór Sierra de Cantabria, w Rioja Alavesa. Do produkcji win używane są tu winogrona pochodzące z upraw zrównoważonych, w harmonii z naturą, a sam proces produkcji nawiązuje do tradycyjnych metod wytwarzania wina. Grona są zbierane i selekcjonowane ręcznie.

Okolice Rioja Alavesa słyną z produkcji doskonałych win. To najmniejszy i najbardziej wysunięty na północ podregion w Rioja. Kredowe i gliniaste gleby, chłodny wiatr znad Atlantyku i rzeka Alabasty to czynniki, które sprzyjają produkcji wysokiej jakości win. Winnica BAIGORRI zmienia prawdziwy smak natury w wino.

Nasz Sommelier poleca – Rioja Baigorri Maceracion Carbonica 2017

Rioja Baigorri Maceracion Carbonica 2017 to z pewnością wino doskonałe na długie jesienne wieczory. Produkowane jest w 100% z winogron ze szczepu Tempranillo przy użyciu metody maceracji węglowej. Maceracja węglowa polega na wrzucaniu w całości winogron do kadzi fermentacyjnej, bez wcześniejszego rozgniatania ich. Co ważne winogrona selekcjonowane są ręcznie, a maceracja odbywa się w niskiej temperaturze.

Ten sposób z powodzeniem wykorzystywany jest również do produkcji Beaujolais Nouveau i włoskich win Novello. Rioja Baigorri Maceracion Carbonica 2017 charakteryzuje się intensywnym aromatem czerwonych owoców, jagód i odrobiną lukrecji. To bardzo świeże i owocowe młode wino. Jedno z najlepszych produkowanych w regionie Rioja Alavesa. Najlepiej smakuje podane w temperaturze pomiędzy 12ºC a 14ºC.

<< WRÓĆ DO LISTY artykułów