przepis na półgęsek

Szef Kuchni Marian Frankowski zdradza przepis na półgęsek, kluski ziemniaczano-dyniowe z kozim serem Rajcuś

W listopadzie w kuchni króluje gęsina i dynia. Podobnie jak w ubiegłych latach restauracja Morellino w hotelu Głęboczek Vine Resort&SPA bierze udział w dorocznej akcji Gęsina na św. Marcina. W tym roku aż ponad 90 restauracji w całej Polsce w terminie od 6 listopada do 13 grudnia będzie serwować gęsinę według autorskich przepisów Szefów Kuchni. W Głęboczku będzie można spróbować m.in.: półgęska, smalcu z gęsi, pasztetu z gęsi i gęsich żołądków.

Przedstawiamy także jeden z przepisów Szefa Kuchni Mariana Frankowskiego na danie z gęsiny. Tym razem będzie to półgęsek, kluski ziemniaczano-dyniowe, kozi ser Rajcuś.

Przepis na 4 porcje.

Półgęsek, kluski ziemniaczano-dyniowe, kozi ser Rajcuś

0,8  kg ziemniaków  obranych i startych
1/2 szklanki dyni pieczonej i zmiksowanej
mąka pszenna i żytnia
160 g półgęska (polecam półgęsek z masarni  z tradycją Dreszler z Nowego Miasta Lubawskiego,  z którą współpracujemy)
150 g kozi ser Rajcuś (z gospodarstwa Malinowy Chruśniak)
4 szt. szalotki
50 g smalcu gęsiego
sól, pieprz, świeży tymianek

Przygotowanie:
Kluski:
Ziemniaki starte łączymy z dynią, dodajemy mąkę pszenną i żytnią, aby uzyskać gęste ciasto, odrobinę solimy do smaku. Gotową masę wrzucamy na wrzącą posoloną wodę lub używamy specjalnego durszlaka do klusek. Odcedzamy i następnie przelewamy zimną wodą. Na patelni podsmażamy na tłuszczu gęsim pokrojoną w piórka szalotkę. Dodajemy kluski i podsmażamy. Przyprawiamy solą, pieprzem i świeżym tymiankiem.

Sposób podania:
Na talerzu układamy pokrojony w cienkie plastry półgęsek pozostawiając środek talerza na kluski. Na środku talerza układamy kluski  i kozi ser.

Życzę powodzenia i smacznego!

<< WRÓĆ DO LISTY artykułów