Polecamy przepis naszego Szefa Kuchni na lekką sałatkę
18 / 05 / 2018
Przed nami coraz cieplejsze dni, pełnia wiosny, mnóstwo świeżych i aromatycznych warzyw i owoców do wyboru. Dziś przedstawiamy przepis naszego Szefa Kuchni Mariana Frankowskiego na lekką sałatkę. To idealna kompozycja – lekka i kolorowa sałatka, wprost wymarzona jako posiłek w słoneczny dzień.
Sandacz, szpinak, rzodkiewka, owoce
Składniki na 4 porcje:
- filet z sandacza świeżego – 500 g
- świeży szpinak – 150 g
- arbuz – kilka wydrążonych kulek bez pestek
- rzodkiewka – 8 szt.
- morela – 8 szt.
- truskawki – 200 g
- kolendra – mały pęczek
- sól, pieprz do smaku
- oliwa do skropienie sałatki
- masło klarowane do smażenia ryby
Sposób przygotowania:
Sandacza przyprawiamy i smażymy na maśle klarowanym w ¾ stopniu wysmażenia ryby od strony skóry. Następnie dosmażamy z drugiej strony (wtedy ryba jest bardziej soczysta). Sporządzamy sałatkę mieszając umyte i pokrojone owoce i warzywa ze szpinakiem. Sałatkę wykładamy na talerz, posypujemy kolendrą, skrapiamy oliwą. Rybę osuszamy z nadmiaru tłuszczu i układamy na talerzu. Smacznego!
#foodie #sałatka #healthyfood #przepis #sandacz #szpinak