Najlepsze czerwone wino? oczywiście z douro!

Douro – ten niezwykły region winiarski zlokalizowany w północno-wschodniej Portugalii, nad rzeką Douro. Region ten zajmuje powierzchnię 24,6 tys. hektarów.

Co ciekawe, Douro to pierwszy na świecie region winiarski o określonych granicach i klasyfikacji winnic, który w 2001 roku został także wpisany na listę światowego dziedzictwa UNESCO. Winnice znajdują się przede wszystkim na stromych zboczach, których kąt nachylenia sięga od 35 do 70°. Na terenie Douro uprawianych jest ponad 80 różnych szczepów winnych. Za najlepszy uznawany jest touriga nacional. Należy jednak pamietać, że większość produkowanych tu win powstaje z kilku odmian winogron. Douro słynie z uprawy winorośli, drzew oliwkowych i migdałowców, a także gajów pomarańczowych.

Winnica prats & symington

Winnica Prats & Symington została założona w 1999 roku jako wspólne przedsięwzięcie znanego winiarza z Bordeaux – Bruno Prats i specjalizującej się dotychczas w produkcji porto rodziny Symington. Postanowili połączyć wiedzę i doświadczenie, tak, by wspólnie tworzyć jedne z najlepszych win w regionie Douro. W pierwszym roku działaności wytypowali najlepsze lokalizacje i odmiany winorośli, tak, by w efekcie produkować doskonałe wina. Pierwszym wyprodukowanym przez nich winem było Chryseia 2000. Prats & Symington specjalizuje się w produkcji czerwonych win. Wina tworzone w Prats&Symington wielokrotnie zdobywały uznanie nie tylko wśród koneserów.

Nasz sommelier poleca

Post Scriptum Prats & Symington Douro 2016 Portugalia

To wino czerwone, wytrawne, stanowiące doskonały kupaż 4 regionalnych szczepów winogron – Touriga Nacional, Touriga Franca, Tinta Barroca, Tinta Roriz. Winogrona do produkcji Post Scriptum Prats & Symington Douro są sortowane ręcznie, a następnie delikatnie rozdrabniane przez przeniesieniem do kadzi i rozpoczęciem procesu fermentacji. Fermentacja odbywa się w temperaturze 25°C, a w jej trakcie winogrona są delikatnie macerowane.

Wino to charakteryzuje się głębokim, rubinowym kolorem, a w smaku wyczuwalne są aromaty czerwonych dojrzałych owoców – suszonych śliwek, porzeczek i wiśni. Jest doskonale zrównoważone i eleganckie. Przez 14 miesięcy leżakuje w dębowych beczkach typu barrique. Najlepiej smakuje podawane w temperaturze 17°C

<< WRÓĆ DO LISTY artykułów