Sałatka Cezar z kurczakiem kukurydzianym

Sałatka Cezar z kurczakiem kukurydzianym

Składniki na 4 porcje

Sałatka:
pierś z kurczaka kukurydzianego 4x160g
sałata rzymska mini 4 szt.
pomidor mini 200 g
czerwona cebula 100 g
parmezan 80 g
sól, pieprz,
oliwa
grzanki z ciabatty 4 szt.

Sos:
żółtko 2 szt.
musztarda Dijon 1 łyżeczka

kapary 1/2 łyżeczki
anchois 4 szt.
czosnek 3 ząbki
sok z 1/2 cytryny
parmezan 30 g
sól, pieprz
oliwa lub olej dobrej jakości

Przygotowanie:
Rozpoczynamy od przygotowania sosu: wszystkie składniki wkładamy do wysokiego pojemnika (jajka użyte to sosu powinny być dobrej jakości i wcześniej  umyte i sparzone gorącą wodą), blendujemy i stopniowo dodajemy olej aż do uzyskania konsystencji majonezu. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Sałatka: pierś doprawiamy solą i pieprzem, smażymy aż mięso będzie rumiane. Sałatę myjemy, osuszamy. Ciabattę kroimy na pół, skrapiamy oliwą  i wkładamy do piekarnika na 1-2 minuty, tak aby powstała chrupiąca grzanka. Sałatę mieszamy z sosem układamy na talerzu, posypujemy cebulą, pomidorami. Na koniec układamy kurczaka i grzanki z ciabatty. Wszytko posypujemy parmezanem.

Życzę smacznego!

<< WRÓĆ DO LISTY artykułów