Smaki jesieni – jabłka i szarlotka

Kolorowe liście na drzewach, kasztany, żołędzie i spacery w ostatnich promieniach słońca… to znak, że nadeszła jesień. A wraz z nią pełnia barw, smaków i aromatów. Jabłka, gruszki, śliwki, dynie, bakłażany i grzyby… To czas na czerpanie z dobrodziejstw natury i przygotowywanie kolorowych, przepełnionych aromatami dań i… domowych przetworów. Każda pora roku ma swoje smaki, które królują w kuchni. Jesienią na naszych stołach z całą pewnością nie może zabraknąć jabłek.

Dlaczego warto jeść jabłka?

Jabłka to najbardziej popularne owoce. Smaczne, soczyste i zdrowe. Stanowią źródło witamin B, E, K i D, retinolu i likopenu. Zawierają dużą ilość błonnika roślinnego, a dodatkowo posiadają niski indeks glikemiczny. Właściwości zdrowotne jabłek są nieocenione. Wspierają również proces odchudzania – są niskokaloryczne (średnio ok. 40 kcal w 100 g), usprawniają proces trawienia i hamują apetyt. Doskonale smakują surowe, gotowane i pieczone.

Szarlotka – królowa ciast

Szarlotka to najbardziej rozpoznawalne ciasto niemal na całym świecie. Historia jej powstania szarlotki dość tajemnicza. Jednak, jak podaje większość internetowych źródeł, została stworzona przez francuskiego cukiernika Marie-Antoine’a Carême’a, który przygotował ją dla cara Aleksandra I, a nazwał na cześć Aleksandry Fiodorowej, noszącej przydomek Charlotty Pruskiej. Inna historia donosi, że szarlotka to nazwa na cześć królowej Charlotty, żony króla Grzegorza III. Przepisów na szarlotkę jest mnóstwo, ale ta tradycyjna, powstaje z połączenia kruchego ciasta i jabłek. Niemal każdy z nas pamięta smak szarlotki z dzieciństwa, a przepisy na to wyśmienite ciasto są przekazywane z pokolenia na pokolenie. Każdy z nas ma swój pomysł na przygotowanie szarlotki. Często dodawane są także przyprawy korzenne – cynamon lub goździki. Niektórzy dodają bitą śmietanę, bezy, budyń lub lody. Ile osób tyle pomysłów. Nie ulega wątpliwości, że szarlotka, nie tylko z racji popularności, ale przede wszystkim walorów smakowych, to królowa ciast.

Szarlotka to również jedno z ulubionych ciast gości hotelu Głęboczek Vine Resort&SPA. Nie mogło zabraknąć jej w jesiennej karcie menu. Tym razem nasz Szef Kuchni proponuje domową szarlotkę z lodami orzechowymi i musem jabłkowym. Zapraszamy!

 

 

 

<< WRÓĆ DO LISTY artykułów