Zdrowie na talerzu – olej rzepakowy tłoczony na zimno

Olej rzepakowy tłoczony na zimno z roku na rok zyskuje coraz więcej zwolenników. Maj to czas kiedy pola rzepaku kwitną na żółto. Później, z czarnych nasion pozyskuje się jeden z najzdrowszych olejów na świecie. Do wyprodukowania jednego litra oleju potrzeba aż 3 kg nasion. Olej rzepakowy, bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe, posiada wiele właściwości prozdrowotnych.

Na czym polega fenomen oleju rzepakowego tłoczonego na zimno? Do czego warto go stosować? Jakie ma właściwości zdrowotne?

Olej rzepakowy dobry dla zdrowia

Olej rzepakowy zawiera najwięcej kwasów tłuszczowych nienasyconych omega-3 i omega-6 ze wszystkich tłuszczów roślinnych dostępnych na rynku. Nienasycone kwasy tłuszczowe pomagają utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu we krwi i są niezbędne dla prawidłowego rozwoju i funkcjonowania organizmu. Zawarta w oleju rzepakowym witamina A korzystnie wpływa na wzrok, a witamina E ma silne działanie antyoksydacyjne. Dzięki zawartości steroli roślinnych olej rzepakowy wpływa na obniżenie poziomu cholesterolu we krwi poprzez częściowe hamowanie jego wchłaniania w jelitach. Co ciekawe, olej rzepakowy zawiera nawet 10 razy więcej kwasów omega-3 niż oliwa z oliwek.

Jak stosować olej rzepakowy w kuchni?

Olej rzepakowy tłoczony na zimno stanowi doskonały dodatek do warzyw, ziemniaków, sałatek i sosów. Natomiast wytłoczyny oleju rzepakowego mogą być stosowane jako przyprawa do sałatek, deserów, a nawet mąka do chleba.

W Głęboczek Vine Resort&SPA sami tłoczymy olej rzepakowy na zimno. Olej ten możecie także u nas zakupić i delektować się smakami Głęboczka w zaciszu swojego domu.

Jak stosować olej rzepakowy w codziennej pielęgnacji?

Olej rzepakowy ma nie tylko zastosowanie w kuchni. Z powodzeniem można wykorzystywać dobroczynne działanie oleju rzepakowego w domowej pielęgnacji. Doskonale nawilża skórę, pomaga walczyć z bliznami, nawilża suche włosy, przeciwdziała powstawaniu zmarszczek i łagodzi podrażnienia. Polecamy!

<< WRÓĆ DO LISTY artykułów