Szparagi - pyszne, o wyrazistym smaku, uwielbiane przez większość z nas. Białe, zielone, fioletowe.
Są niskokaloryczne, lekkostrawne, pełne witamin i minerałów. Sezon na szparagi właśnie się rozpoczął i będzie trwał do końca czerwca.
Białe, zielone, fioletowe - czym się różnią?
Szparagi białe rosną pod ziemią. Są średniej grubości, a ich smak jest łagodny i delikatny. Wymagają obrania przed ugotowaniem, co powoduje, że tracą cenne wartości odżywcze. Na terenie naszego kraju uprawiane są w Wielkopolsce.
Szaragi zielone rosną wysoko ponad ziemią, a dzięki promieniom słońca uzyskują soczysty zielony kolor. Są najcieńsze ze wszystkich odmian, wyraziste w smaku. Co ważne nie wymagają obierania przed gotowaniem, dzięki czemu zachowują mnóstwo składników odżywczych. Są niezwykle popularne we Francji i w Stanach Zjednoczonych.
Szparagi fioletowe uprawiane są głównie we Włoszech i Anglii. Rosną zaledwie kilka centymetrów nad ziemią Mają grubą fioletowo-purpurową łodygę, zawierają mało błonnika i sporo cukrów.
Dlaczego warto jeść szparagi?
Szparagi to bogactwo witamin i minerałów. Są źródłem witaminy C i E, beta karotenu, kwasu foliowego, fosforu, potasu i wapnia, a także asparaginy, błonnika i inuliny. Zawartość beta karotenu korzystnie wpływa na układ krążenia i wzrok. Z kolei asparagina odpowiada za prawidłową pracę nerek. Szparagi są także polecane dla osób na diecie - zwierają tylko 22 kcal w 100 gramach.
Jak przygotować szparagi?
Proces przygotowania szparagów zależy od ich gatunku. Białe należy umyć, obrać i obciąć końcówki (około 2 cm od dołu). Proces gotowania białych szparagów trwa około 15 minut. Z kolei przygotowanie zielonych szparagów jest jeszcze łatwiejsze. Wystarczy odciąć końcówki, a w przypadku młodych i cienkich najlepiej wygiąć szparag, a końcówka sama złamie się w odpowiednim miejscu. Czas gotowania zielonych szparagów wynosi zaledwie 8 minut. Szparagi najlepiej gotować w wysokim i wąskim garnku. Trzeba pamiętać, by główki szparagów wystawały poza linię wody - są bardzo delikatne. Dobrym pomysłem jest związanie szparagów sznurkiem przed gotowaniem. Szparagi to doskonały pomysł na przystawkę, zupę krem, dodatek do omleta lub sałatki.
Other events
















































































































































































.jpg)










































.jpg)

.jpg)





.jpg)



























.jpg)

.jpg)












