Veneto, Valpolicella Superiore i pasta

Veneto

Veneto, czyli Wenecja Euganejska to region położony w północno-wschodniej części Italii. Od północy graniczy z Austrią, od wschodu z regionem Friuli-Venezia Giulia, od południa z Emilią-Romanią, a od zachodu z Trydentem-Górną Adygą i Lombardią. Malownicze tereny i zachwycające architekturą miasta (Werona i Wenecja) to duma tego regionu. Veneto słynie z uprawy winorośli, a doskonałe warunki klimatyczne i długa historia upraw pozwalają tworzyć zróżnicowane wina.

Valoplicella

Valpolicella to podstawowe wino produkowane ze szczepu Corvina w regionie Veneto. Produkowane jest z winogron ze szczepów corvina, corvinone i rondinella oraz kilku innych odmian – rossignola, negrara, trentina, barbera, sangiovese, croatina i oseleta (razem lub osobno maksymalnie na poziomie 15%), uprawianych w prowincji Verona na wschód od jeziora Garda. Valpolicella to wino o sporej kwasowości, doskonale komponujące się z jedzeniem. Co ciekawe do produkcji Valpolicella używane są winogrona podsuszane, a z tych starannie wyselekcjonowanych, powstaje Valpolicella Superiore. Valpolicella Superiore charakteryzuje się wyższą zawartością alkoholu i bardziej wyrazistym aromatem. Natomiast Valpolicella Ripasso powstało już w starożytności. Wino to powstaje wskutek dodawania wytłoków pozostałych z produkcji Amarone do kadzi z młodą Valpolicellą. W smaku wino to jest podobne do Amarone. Recioto della valpolicella to z kolei słodsza odmiana Valpolicelli. Wytwarzane z podsuszanych winogron, o zawartości alkoholu na poziomie 12% i stosunkowo dużej zawartości cukru. Bardzo często wino to sprzedawane jest w małych butelkach, można też kupić je w wersji musującej (spumante). Historia tego wina sięga co najmniej IV wieku. Rocznie produkowanych jest w sumie ponad 3,5 mln hektolitrów wina Valpolicella.

Nasz Sommelier poleca – Valpolicella Classico Superiore Tamburino Sardo Veneto 2015 Włochy

Nazwa tego wina pochodzi od doliny leżącej na północ od Weony. Valpolicella Classico Superiore Tamburino Sardo Veneto charakteryzuje się rubinową barwą. Jest pełna intensywnych aromatów wiśni, śliwek i kwiatów z nutą czarnego pieprzu. Powstaje z trzech szczepów winogron – Corvina Veronese, Corvinone i Rondinella. Jest mocno wytrawne. Będzie doskonale pasowało do makaronów, pizzy i dojrzałych serów.

 

 

<< WRÓĆ DO LISTY artykułów