Abruzja i doskonałe Montepulciano
Abruzja
Abruzja to region położony w środkowej części Półwyspu Apenińskiego, nad morzem Adriatyckim. Graniczy z Marche, Lacjum i Molise. Abruzja często nazywana jest mostem łączącym południową i północną część Italii. To właśnie w Abruzji można niemal jednocześnie podziwiać piękno morza i gór. Około 30% powierzchni tego regionu stanowią parki narodowe i rezerwaty przyrody objęte ochroną.
Montepulciano
Montepulciano to jedna z najlepiej rozpoznawalnych apelacji winiarskich, typowa dla środkowej Italii i najpopularniejsza odmiana uprawiana w Abruzji. Co ciekawe, to czwarta z odmian winorośli uprawianych w Italii, pod względem powierzchni winnic, zaraz po sangiovese, catarratto bianco i trebbiano. Winorośle odmiany Montepulciano dojrzewają stosunkowo późno. Ich cechą charakterystyczną jest intensywny kolor i względnie niska kwasowość. Natomiast wina na bazie szczepu montepulciano odznaczają się mocnym czerwonym kolorem i przyjemnym poziomem tanin. W zależności od położenia winnicy i zastosowanej metody produkcji, ze szczepu montepulciano można uzyskać zarówno wina świeże, bardzo owocowe, jak i pełniejsze, z wyraźnymi garbnikami.
Nasz Sommelier poleca – Tollo Cagiolo Montepulciano D’Abruzzo D.O.C.
To doskonała propozycja wina z Abruzji, z powszechnie znanej apelacji Montepulciano d’Abruzzo. Wino to powstaje ze szczepu Montepulciano. Charakteryzuje się aromatem dojrzałych owoców – głównie jagód, ale wyczuwalne są także kakao, wanilia, lukrecja czy cynamon. Wino Tollo Cagiolo Montepulciano D’Abruzzo D.O.C. posiada intensywny rubinowy kolor, jest gęste i wytrawne. Doskonale będzie komponować się z polędwicą wołową, czarną soczewicą, szparagami i sosem z leśnych grzybów z karty menu restauracji Morellino w Głęboczek Vine Resort&SPA.