Jak podawać wino, część I
Istnieją setki odmian, smaków i rodzajów wina. Wiadomo, że smak i aromat wina jest zależny od wielu czynników, m.in.: sposobu uprawy, rodzaju szczepu winogron, ale również warunków atmosferycznych panujących na danym terenie.
Wino to najpiękniejszy dar bogów dla ludzi – Platon
Na czym polega klasyfikacja win
Wina możemy klasyfikować według kilku podstawowych kryteriów. Pierwszym z nich jest oczywiście barwa. Wyróżniamy wina białe, różowe i czerwone.
Kolejny to zawartość cukru. W tym przypadku wina możemy podzielić na:
- wytrawne o zawartości cukru do 10 g/l,
- półwytrawne powyżej 10–30 g/l,
- półsłodkie powyżej 30–60 g/l,
- słodkie powyżej 60–150 g/l,
- bardzo słodkie powyżej 150 g/l
Ostatnim czynnikiem decydującym o klasyfikacji wina jest oczywiście zawartość alkoholu. Wyróżniamy:
- wina słabe — do 10% obj. alkoholu
- wina średnio mocne — o zawartości od 10 do 14% obj. alkoholu
- wina mocne — o mocy od 14 do 18% obj. alkoholu
- tzw. wina wzmacniane, zawierające powyżej 18% obj. etanolu. Etanol ma za zadanie wstrzymać proces fermentacji. Należą do nich m.in.: madera, malaga, porto, sherry.
W jakiej kolejności podawać wina
Często zastanawiamy się w jakiej kolejności powinny być podawane wina. Podstawowa zasada, o której zawsze powinniśmy pamiętać mówi o tym, że: wina białe podajemy przed czerwonymi, wytrawne przed słodkimi, lekkie przed ciężkimi i młode roczniki przed starszymi.