Grzane wino – idealne na jesień!

Temperatura za oknem nas nie rozpieszcza. Większość z nas najchętniej spędziłaby listopad w ciepłym łóżku, czytając ulubioną książkę. A jesień jest przecież piękna. Pełna kolorów, spadających z drzew liści, kasztanów.

Na chłodny, jesienny wieczór idealne będzie grzane wino. Najlepiej w towarzystwie przyjaciół, przy kominku, z rozmowami do rana.

Jednak jak przygotować dobre grzane wino? Zanim przystąpimy do przygotowania grzańca warto poznać kilka tajników, które pozwolą zachować odpowiedni smak i aromat. Podstawą sukcesu jest odpowiednio dobrane wino. Najlepiej sprawdzą się te z Portugalii, Hiszpanii, czy Italii. Dlaczego? Ponieważ odznaczają się one owocowym smakiem. Nieodłącznym elementem grzanego wina są przyprawy korzenne – imbir, kardamon, cynamon, czy gałka muszkatołowa. Warto dodać też skórkę z pomarańczy lub cytryny, goździki lub anyż. Z kolei do słodzenia grzanego wina najlepszy będzie miód.

Przedstawiamy przepis na idealne grzane wino, autorstwa naszego Sommeliera:

Składniki dla 1 osoby:

  • 150 ml czerwonego wina np. Primitivo
  • 10-50 ml dobrej jakości miodu
  • Kardamon 2 szt.
  •  Goździki 5 szt.
  • Laska cynamonu 1 szt.
  • Skórka z 1/4 pomarańczy i z 1/4 cytryny
  • Sok z 1/4 pomarańczy.

 Sposób przygotowania:

Do garnka wlać wino, dodać pozostałe składniki, doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu przez około 2 minuty. 

<< WRÓĆ DO LISTY artykułów