Temperatura białego wina – jaka powinna być?

W jakiej temperaturze podawać wino? Które wina wymagają schłodzenia przed podaniem? Te pytania często padają podczas organizowanej w Głęboczek Vine Resort&SPA Akademii Wina. Powszechnie panuje przekonanie, że białe wina należy schłodzić w lodówce, a czerwone podawać w temperaturze pokojowej. Czy aby na pewno?

Tym razem przedstawiamy kilka wskazówek dotyczących temperatury serwowania wina białego. Warto pamiętać, że temperatura ma kluczowe znaczenie w procesie podawania wina. Może ona bowiem znacząco wpłynąć zarówno na smak jak i nasze ogólne wrażenie. Wina białe serwowane w zbyt wysokiej temperaturze sprawiają wrażenie znacznie mocniejszych. Z kolei zbyt niska temperatura powoduje zahamowanie uwolnienia aromatów białego wina. Generalnie im wino białe jest słodsze tym bardziej powinno być schłodzone. Pamiętajmy także, że wino w kieliszku stosunkowo szybko się ociepla – o około 1-2 C po nalaniu. Poniżej kilka informacji dotyczących temperatury serwowania wina białego, w zależności od jego rodzaju:

  • Wina musujące – np.: Cava, Champagne, Cremant, Prosecco – powinny być dobrze schłodzone – 6-10°C
  • Lekkie i średnie zbudowane wina białe oraz Rose – np.: Soave, Pinot Grigio, Sauvignon Blanc – powinny być podawane w temperaturze – 7-10°C
  • Wina słodkie – jak np.: Sauterne, Tokaji warto schłodzić do temperatury 6-8°C
  • Pełne wina białe (beczkowe) – np.: Chardonnay z Kalifornii, czy też „Wielki Burgund” najlepiej podawać w temperaturze 10-13°C

Niestety producenci win sporadycznie umieszczają informacje na etykietach o temperaturze serwowania wina, a szkoda, bo to zdecydowanie ułatwiłoby sam proces podawania wina.

<< WRÓĆ DO LISTY artykułów