Czy grillowanie jest zdrowe?

Czy grillowanie jest zdrowe?

Zieleń drzew, śpiew ptaków, sprawdzone grono przyjaciół, a do tego znakomite potrawy prosto z grilla. Wielu osobom pełnia wiosny kojarzy się właśnie z początkiem sezonu grillowego. Co więcej, dla większości społeczeństwa jest to jedna z wymarzonych form wypoczynku w ogrodzie. To doskonały sposób, by na moment oderwać się od codzienności.

Ostatnio pojawiły się jednak głosy, że grillowanie może być szkodliwe dla zdrowia. Czy jest w tym odrobina prawdy? Okazuje się, że nie jeśli przestrzegamy kilka podstawowych zasad.

Przede wszystkim pod żadnym pozorem do rozpalenia grilla nie powinniśmy stosować ropy lub parafiny oraz gazet, które podczas spalania mogą wydzielać toksyczne związki. Podpałkę powinno stosować się jedynie w pierwszej fazie rozpalania grilla, w momencie gdy na ruszcie nie ułożyliśmy jeszcze jedzenia. Najlepszy będzie węgiel drzewny – pamiętajmy, by nie używać drzewa iglastego, ani szyszek, ponieważ zawierają dużo żywicy, która także podczas spalania może wydzielać szkodliwe dla naszego zdrowia związki. Dzięki zastosowaniu tacek aluminiowych mamy pewność, że tłuszcz nie będzie ściekać bezpośrednio do ognia i palić się, wydzielając szkodliwe substancje.

Co na grilla?

Najlepsze będzie chude mięso (kurczak, indyk) oraz ryby. Doskonałe będą warzywa i owoce, które także z powodzeniem możemy grillować. Tak naprawdę wszystko zależy od naszej kreatywności i umiejętności kulinarnych.

Trzeba jednak pamiętać, by mięso przed grillowaniem dokładnie umyć pod bieżącą wodą i przechowywać w lodówce, aż do momentu ułożenia na ruszcie. Ciepła temperatura sprzyja bowiem rozwijaniu się bakterii. Nigdy też nie używajmy tych samych sztućców do odwracania na ruszcie surowego mięsa i pozostałych produktów. Co ważne grillowanych produktów nie wolno ponownie odgrzewać. Po skończonym grillowaniu należy dokładnie wyczyścić ruszt.

Przestrzeganie powyższych wskazówek sprawi, że przyrządzane przez nas potrawy na pewno będą nie tylko smaczne, ale i zdrowe. A czas spędzony z przyjaciółmi na świeżym powietrzu będzie należał do niezapomnianych.

#sezongrillowy #grill #daniazgrilla #wiosennegrillowanie 

<< WRÓĆ DO LISTY artykułów