Dlaczego warto jeść cukinię?

Cukinia czy kabaczek?

Jak się okazuje cukinia i kabaczek to to samo warzywo, czyli odmiana dyni zwyczajnej. Pochodzi ze słonecznej Italii… i właśnie tu należy szukać genezy jego nazwy. Cukinia to nazwa, która pochodzi od włoskiego słowa „zucchina”, oznaczającego małą dynię. W Polsce funkcjonują dwa określenia – cukinia i kabaczek, a różne kolory skórki są ściśle związane z odmianą tego warzywa. Są regiony, w których stosowany jest podział na cukinię o zielonej skórce i kabaczka o bladożółtej.

Bogactwo witamin na talerzu

Cukinia znana jest z właściwości odżywczych, a co za tym idzie pozytywnego wpływu na zdrowie. Zawiera potas, żelazo i magnez. Jest cennym źródłem witaminy A (niezbędnej do prawidłowego funkcjonowania zmysłu wzroku), witamin z grupy B (koniecznych do prawidłowego funkcjonowania mózgu i układu trawiennego), a także witaminy C (znanej z właściwości wzmacniających system odpornościowy). Warto więc jeść cukinię, bo jest nie tylko smaczna, ale i zdrowa.

Czy cukinia wspiera proces odchudzania?

Zdecydowanie tak! Cukinia jest jednym z warzyw polecanych dla osób na diecie. Dlaczego? Przede wszystkim ze względu na zawartość niewielkiej ilości tłuszczu i stosunkowo niską kaloryczność. 100 g surowej cukinii zawiera zaledwie 16 kcal. Warto jednak pamiętać, że taka sama porcja smażonej cukinii to już ponad 40 kcal. Cukinia jest lekkostrawna, a dodatkowo korzystnie wpływa na procesy trawienne, zapobiegając zakwaszeniu organizmu. To doskonała propozycja dla osób dbających o linię.

Jakie potrawy przygotować z cukinii?

Cukinię można przyrządzać na wiele sposobów. Można ją także jeść na surowo – podaną z dipami lub jako doskonałe uzupełnienie sałatek. Doskonale nadaje się też do pieczenia, grillowania, marynowania i smażenia. Cukinia to wymarzony składnik do przygotowania zapiekanki, tarty, czy placuszków. Bez cukinii nie byłoby słynnego francuskiego ratatouille. Nie wszyscy wiedzą, że do gotowania możemy także wykorzystać kwiaty cukinii – wystarczy je usmażyć w cieście lub upiec. Podczas komponowania dań z cukinii warto pamiętać, że warzywo to idealnie komponuje się z pomidorami, czosnkiem i parmezanem. 

<< WRÓĆ DO LISTY artykułów