Luksus na talerzu – czarne trufle

Trufle, a więc?

Trufle to rodzaj grzybów, należących do tzw. rodziny truflowatych. Trufle są najbardziej poszukiwanymi i najdroższymi grzybami jadalnymi na świecie. Charakteryzują się intensywnym zapachem. Z tego powodu stanowią dodatek, niejako przyprawę do innych dań. Poszukiwanie trufli jest procesem niezwykle trudnym. Często do pomocy przy poszukiwaniach trufli zabierane są specjalnie wyszkolone psy. Bez ich pomocy znalezienie trufli byłoby zadaniem niezwykle trudnym. Bulwiaste, nieco chropowate owocniki trufli rosną bowiem pod ziemią. Właśnie dlatego są one bardzo drogie. W Polsce występuje aż 9 gatunków trufli – Borcha, dębowa, trufla letnia, lśniąca, omszona,  plamista, ruda, rzepiasta, wgłębiona.

Dla kulinarnych smakoszy

Czarne trufle są jednym z najbardziej cenionych specjałów przez kulinarnych smakoszy. Ich smak jest nieco orzechowy, oliwny, czosnkowy, ziemisty. Ich smak i zapach są raczej trudne do określenia, choć doskonałe. Trufle należy kroić specjalnym narzędziem na bardzo cienkie plastry. Taka technika najlepiej oddaje ich aromat. Co ważne, trufle powinny być zawsze dodawane do ciepłej potrawy. To właśnie temperatura dania podkreśla niezwykły aromat trufli.

Trufle w Głęboczku?

Szef Kuchni Restauracji Morellino zachęca do spróbowania Taglioni Verdi (borowiki, śmietana, czarna trufla, parmezan) z karty menu. To danie, w którym czarne trufle są tarte na makaron. Gorąco polecamy!

<< WRÓĆ DO LISTY artykułów