Szef Kuchni Marian Frankowski zdradza przepis na kluski szpinakowe

Nasz Szef Kuchni Marian Frankowski przedstawia prosty, smaczny i kolorowy przepis na… kluski szpinakowe z Gorgonzolą i piersią z kurczaka.

Przepis na 4 porcje:

Kluski (kształt dowolny)
400 g ziemniaków ugotowanych i zmielonych
sok ze szpinaku z 150 gramów (używam sokowirówki)
1 jajko
30 g masła
300-400 g mąki pszennej typ 500
sól

Pierś z kurczaka:
4 porcje po 100 g piersi z kurczaka
sól, pieprz
oliwa do smażenia

Sos:
250 ml śmietanki 30%
100 g sera gorgonzola
20 ml oliwy truflowej

Przygotowanie:
Ziemniaki łączymy z masłem, jajkiem i wyrabiamy, dodając mąkę, aż całość nie będzie się kleiła do rąk . Masę  wykładamy na stolnicę i dzielimy na 3-4 części.  Robimy  z ciasta wałki, które kroimy na małe kawałki lub nadajemy im wybrany  kształt.  Gotujemy w lekko osolonej wodzie tak długo aż wypłyną na powierzchnię. Pierś  z kurczaka marynujemy i smażymy.  Śmietanę podgrzewamy w rondlu dodajemy ser, oliwę i gotujemy około 2-4 minut mieszając. Wszystko łączymy według własnej inwencji twórczej. Całość możemy posypać tartym parmezanem i świeżą bazylią.

<< WRÓĆ DO LISTY artykułów