Francuski region Cahor – kolebka szczepu Malbec

Cahor

Cahor to region położony w południowo-zachodniej Francji, na południowym skraju Masywu Centralnego, w dorzeczu rzeki LOT. Na stromych zboczach górskiego regionu Cévennes uprawiana jest winorośl, a miasto słynie z produkcji wina. Zróżnicowany klimat i ubogie podłoże stworzyły idealne warunki do powstania i uprawy szczepu malbec. Winnice położone są na tarasach rozciągających się wzdłuż rzeki LOT, a cała apelacja Cahor zajmuje powierzchnię około 4,2 hektara. W Cahor produkowane są tylko wina czerwone, o głębokiej barwie, nazywane także „czarnymi winami” Podstawą produkowanych w tym regionie win jest szczep malbec.

Malbec

Ze szczepu malbec uzyskuje się charakterystyczne wina o ciemnoczerwonej, intensywnej barwie. Właśnie dlatego przez niektórych wina z tego regionu nazywane są „czarnymi”. Na początku wyczuwalne są aromaty owoców – wiśni, jeżyn oraz przypraw cynamonu, lukrecji i anyżu. Z upływem czasu jednak w winach tych można także wyczuć nuty leśnego runa i mocny zapach trufli. Zgodnie z przepisami apelacji, wina z tego regionu, powinny zawierać co najmniej 70% winogron ze szczepu malbec.  Oprócz malbec produkowane są tutaj również merlot i tannat.

Nasz Sommelier poleca – Chateau Montplaisir Pur Plaisir

Wino Chateau Montplaisir Pur Plaisir charakteryzuje się niezwykle ciemną, intensywną czerwoną barwą. Wyczuwalne są aromaty śliwek i ziemi. Wino to jest gęste, z dużą ilością tanin. Będzie doskonale pasowało do osso buco cielęcego z kluskami dyniowymi, pomidorami i czarnymi oliwkami lub polędwicy wołowej z grilla z karty menu restauracji Morellino.

<< WRÓĆ DO LISTY artykułów